PIŠE VANESA BEGIĆ

Recitatori iz studija "Boško Buha"

Foto OKUD ISTRA

Foto OKUD ISTRA


Osim u školama, vrtićima te ostalim odgojno-obrazovnim ustanovama u Puli, nema baš mjesta gdje bi mladi recitatori mogli pokazati i usavršiti svoje umijeće. A u Puli je kroz godine bilo vrsnih recitatora, koji su dobivali nagrade i priznanja na raznim državnim smotrama. Srećom, u brojnim školama postoje recitatorske sekcije i skupine pod vodstvom vrijednih nastavnika koje postižu vrlo dobre rezultate, dobivaju nagrade, priznanja i gdje se promiče i dijalektalna riječ.

Iz pulske povijesti otkrivamo da je nekada djelovao i studio "Boško Buha". Naime, u rujnu 1972. pri OKUD-u Istra oformljen je studio "Boško Buha", koji je okupljao mlade recitatore i pjesnike, a bez članova toga studija nije mogla proći niti jedna relevantnija gradska proslava, i ne samo, djelovali su i u puno širem kontekstu.

Njegovi recitatori sudjelovali su i na manifestacijama kao što su Goranovo proljeće i Čakavski sabor. Iz OKUD-a Istra saznajemo da su 1980. uspješno nastupali diljem Istre u turneji pod nazivom "Uz istarska ognjišta". Tada je studio, po dostupnim podacima, vodila Zlata Berović, koja je i dobila plaketu Grada Pule za svoj uspješan rad.

Sredinom osamdesetih godina nova voditeljica postaje Benita Gošev, uz koju studio ostvaruje vrlo zapažene nastupe. Nažalost, nekoliko godina kasnije ova sekcija, koje je zapisala važne i značajne stranice pulske povijesti, prestala je s radom, no uspjesi njezinih recitatora ostat će zauvijek upisani. Sreća da se u pojedinim školama marljivo radi po tom pitanju, da postoje razni mali čakavčići i slično.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum