Piše Ian Tataj

Kulturni reciprocitet: Što im je borba dala

Ian Tataj / Ilustracija

Ian Tataj / Ilustracija


Gelirane frizure, nauljeni brčići, luksuzni auti, političke pozicije, unosni poslovi, velika djela, možda i znanstvena i literarna postignuća... Priznajmo, sve što radimo, i što smo ikad radili, radili smo zbog njih; za njihovo društvo i ljubav. Njih? Zbog žena, naravno. Ja prvi priznajem. A onog gospoda koji mi kaže da to nije tako za njega, smatram ili lažovom najteže denominacije, ili vrsnim primjerom nekog višeg čovječanstva, zrelog za metafizički svijet.

Osmi mart, slavlje žene, ove je godine u Istri obilježen kroz izuzetan broj događanja. Osim toga, ove godine traje puno duže no samo taj jedan dan: počevši od Blablaonice u kaštelu u Savičenti, gdje su govorile uspješne i zanimljive žene iz Istre, do koncerata, predavanja, stand-upa, filmskog programa, dijeljenja cvijeća, gotovo desetodnevna fešta traje još – sinoć se u Hotelu Pula mogla čuti glazba Vasje i Vilin u »večeri posvećenoj ženama, bez kojih bi svijet bio siv i tužan«, »Girls’ nightu« – kada se slavila ženska energija u glazbi, životu i univerzumu, kako je kazao Marko Grbac Knapić. U Domu mladih u Kanfanaru se danas održava večer poezije pod imenom »Naše žene«, a prisustvovat će pjesnici iz čitave zemlje!

Osim što je kultura u službi naših žena, Pula je prekjučer bila preplavljena koloritom raznih cvjetova, cvjećarnice pune mušterija radile su punom parom, kako da je Božić; a neke scene su podsjećale na neko daleko zagubljeno 19. stoljeće, čak i prije no što su se naše bolje polovice izborile za svoja prava. Gdjegdje su se Puljani, srećući poznate gospođe i gospodične na ulici i špici zaustavljali da bi im čestitali, gdjegdje se vidjelo pokojeg gospodina malo više »all’antica« da se nakloni.

Uz to, kada sam se zaustavio pored grupe studentica, od kojih je jedna iz Japana, doznao sam da su u Mlinaru žene mogle dobiti kroasan bez naknade. Eto, njihova borba im je dala čak i korporativni obol!

No, uz svu tu euforiju, zanimalo me kako današnje žene doživljavaju ovaj dan i koji je idealan dar, materijalno ili nematerijalno, pa sam se obratio nekolicini generacija Puljanki.

Studentice su, neiskusne još možda po ovom pitanju, isprva kazale da im godi ta pažnja i darivanje, no potom, kada su izvijećale i optužile jedna drugu za površnost, produbile su tematiku – jedna od njih je rekla da bi joj neki čin uslužnosti bio dobrodošao; da njen partner učini nešto umjesto nje. Na kraju su došle do konsenzusa da je možda dovoljno da im se pokaže da ih se cijeni. Gospodična Romina, malo iskusnija, kaže da će svoj poklon dobiti kada dođe kući, no upozorila da je najbitnija ljubav, i da se ona Mora dobivati svaki dan! Topla riječ, znak pažnje, njen je idealni dar – a nadodala je da se od Korone nadalje, po njoj, svijet ipak okreće dalje od materijalizma, da potrebujemo svi malo više pažnje. Gospodična Patricija je pak kazala da joj je najbitnije imati partnera – svaki dan - potpora partnera je krucijalna uvijek, ne samo na jedan dan u godini. Jedna je Puljanka upozorila da je na ovaj dan nužno i imati na umu da se borba za ženska prava nastavlja, i da se žene trebaju i dalje organizirano boriti za svoja prava, i pozvala na solidarnost među samim ženama. Sena, nakon 40 godina braka, veli da je dobivanje ljubavi supstanca dobrog braka.

»Materijalno? Ok, ali brak u kojem je svaki dan prisutna ljubav i razumijevanje, to je najveći poklon«, kaže ona.

Neočekivano-očekivano, šjora na placi s najviše iskustva je dala konačnu presudu. »Ono ča rabi je da se rade ‘one stvari’ redovito!«.

Sve su rekle te naše Puležanke, sve uvidjele, a ostalo je na gospodi, da pruže sve navedeno na listi.

No »jeste li znali« da postoji i Međunarodni dan muškaraca, koji, priznajmo, nema toliki značaj, niti toliku tradiciju. Koji je to uopće datum? Radi se o 19. studenom; danu koji uobičajeno prođe »ispod radara«. Već sada mogu se kladiti da će i ove godine biti zaboravljen, i da neće biti desetodnevnog slavlja. U redu, možda se nas slavi tisućama godina, ali po zadnjem cenzusu (2021.), u Istri je više žena no muškaraca. Da ne bi bilo da zbog zakona ponude i potražnje krenemo slaviti i dan muškaraca, i tek tada postignemo reciprocitet u ovom pogledu - idealno partnerstvo zahtjeva isto od oboje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater