PIŠE VANESA BEGIĆ

GRADSKA ŠTORIJA Više ili manje galerija?

(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Je li je u Puli nekada bilo više galerijskih prostora u odnosu na danas? Na to pitanje možda nije lako dati precizan odgovor budući da su mnogi galerijski prostori u toj funkciji samo povremeno, tijekom trajanja određene izložbe, pa opet poprime svoju prvotnu funkciju, a i neki od njih koji su u funkciji galerije, nerijetko zjape prazni.

Nekoliko je galerijskih prostora unazad zadnjih nekoliko godina zatvoreno, drugi su otvoreni, brojčano smo možda negdje na istoj razini, no mnogi Puljani se sa žaljenjem sjećaju nekih kultnih izložbenih prostora koji bi i dalje trebali biti u toj funkciji.

Vratimo se dvadesetak godina unazad. Izložbeni salon u Opatijskoj ulici, pored Zavoda za zapošljavanje. Savršen prostor za izložbe u samom središtu grada, gdje se potom izredao čitav niz drugih djelatnosti. A prostor idealan za umjetnost.

Malo dalje je Forum, koji bi trebao biti glavni gradski trg, ako ćemo biti dosljedni povijesnoj funkciji toga trga kroz povijest i stoljeća. Osim aktivne Galerije Cvajner, tu su galerije Diana i Kapitolium koje više nisu u toj funkciji. Istina, malo dalje je Galerija Makina s izvrsnim foto-izložbama, no poseban štih dviju galerija u gradskoj palači ipak bi trebao biti zastupljeniji u izložbenom životu grada. Tek malo dalje su Gradska galerija Pula te Galerija Stari grad, potonja otvorena samo u ljetnim mjesecima.

Galerija Luka ili Multimedijalni centar Luka je poput Pandorine kutije, gdje stalno "iskaču" nove priče. U Šijani pak djeluje Galerija Milotić, koja je sada prodajnoga tipa, a kroz godine tu su se održavale i brojne vrlo kvalitetne izložbe renomiranih umjetnika.

Bila jednom u Puli i Galerija Megaron, u Preradovićevoj ulici, koja je otvorena u jesen 1998. godine, no nje odavno nema.

Zadnjih su godina otvorene Galerija HUIU, potom razni prostori u Rojcu koji donose vrlo raznolike i zanimljive sadržaje, a tko zna, jednoga dana će se možda izložbena djelatnost odvijati u šoping centrima, pošto se čitav "život" odvija tamo?!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum