PIŠE VANESA BEGIĆ

Zaboravljene pulske plaže

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Pošto je tema pulskih plaža, vezano uz koncesije i ostalo, itekako aktualna, možemo se prisjetiti i nekih plaža, odnosno mjesta gdje se odlazilo na kupanje, a koja danas nisu više u toj funkciji, gdje se tek rijetko tko kupa.

Jedna od tih plaža je Vergarola, poznata prije svega po tragičnoj, nikada do kraja razjašnjenoj eksploziji neposredno po završetku Drugog svjetskog rata u kojoj je stradao velik broj nedužnih civila. Nekada je to bilo jedno od omiljenih pulskih kupališta, a sada u zoni Fižele te pored industrijske zone nije baš neko mjesto za kupanje, premda ima i onih koji se i dalje tu kupaju, no malobrojni su.

Potom je tu sve do par desetljeća unazad bio i mandrač u pulskoj luci. No, kada je pulska luka poprimila svoj miris koji ju je karakterizirao dugi niz godina, kupanje ovdje nije više bilo preporučljivo.

Još jedna plaža, odnosno mjesto za kupanje bilo je i u današnjoj sportskoj lučici Delfin te preko puta, gdje se danas nalazi Marina Veruda. Zaljev je bio pun malih barčica, i nerijetko se tamo gdje su sada jahte i jedan posve drugi svijet odlazilo na kupanje. Zaljev je tada bio sasvim drukčiji, pitom, gdje bi sretniji ribari i ulovili pokoju ribu. A hladovina brda Rudjan bila bi pogodna za cjelodnevni boravak pored mora.

Danas se tu, dakako, više ne odlazi na kupanje, plažica je postala cesta, potom su tu i marina te popratni objekti. Od ranih osamdesetih godina štošta se tu promijenilo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini