Piše Vanesa BEGIĆ

S Puljanima u đir po gradu


Nekadašnji su se putnici za razgled nekog grada pripremali listajući turističke vodiče, monografije, kataloge i prospekte, čitajući i proučavajući sve o spomenicima kulture, specifičnostima, povijesti mjesta i okolice kroz razne epohe. No, onda je gospodin Google zauzeo mjesto tiskanim monografijama i vodičima i svi se odgovori tamo mogu naći. Što, gdje, kada i kako vidjeti u novom odredištu. Međutim, neki žele još lakši put do informacija, možda prije životniji i zanimljiviji, ne i nužno lakši, pa u raznim Facebook grupama pitaju domicilne žitelje što tu valja vidjeti, obići, jesti, gdje naći nešto tipično, jeftino, karakteristično, kako upoznati novu sredinu na drugačiji način.

Surfajući malo fejsom našli smo zanimljive sugestije koje se nude turistima za obilazak Pule u "uradi sam" aranžmanu, a koje nude domaći ljudi. Kaštel, Mornaričko groblje, tržnica, mandrač, Monte Zaro, sve pulske fortice, glasili su neki od odgovora uz klasične lokacije, Arenu, Augustov hram, Sveta srca, Giardine, muzeje i ostale znamenitosti. Neki su pak sugerirali i pulske plaže, i to zimi, kupališta Stoju i Valkane kao svjedoke nekih minulih vremena, Fort Verudelu, pogledati izvana sve utvrde ili Bulevar da se vidi kako su skloništa postala mjesto, recimo, za uzgoj gljiva.

Ili pak proći sve pulske uspone, napraviti đir po Ulici Castropola da se osjeti duh nekih vremena što bijahu, koja su i podosta kontroverzna što se tiče nekih činjenica, pa obići najmanju pulsku ulicu Vicolo della Bissa, ulice iznad Arene da bi se vidio antički amfiteatar iz drukčije perspektive. Savjetuju turiste da trebaju proći i kroz novije kvartove te ih usporediti s povijesnom jezgrom. Zašto ne obići Verudu, Stoju, Monte Zaro, Kaštanjer, Monvidal, vidjeti stare vile, makar su oronule?

Zanimljivo je da su, kada je bilo riječi o gastro-preporukama, neki sugerirali gostima da pojedu ćevapčiće kao lokalni specijalitet!?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini