Piše Patricija SOFTIĆ

Brigo moja pređi na drugoga

Sergej DRECHLER

Sergej DRECHLER


Suosjećajući s našim sugrađanima, potpuno svjesni koliko je to kompleksan egzistencijalni problem, već smo nekoliko puta pisali o podstanarstvu u Puli. Zadnjih nekoliko godina cijene najma stanova dosegle su neslućene visine, a dobiti stan na duže vrijeme jednako je osvajanju jackpota na lotu. Mnogi podstanari prisiljeni su tijekom ljeta snaći se kako god, jer njihovi stanodavci žele dodatno zaraditi na turistima.

Koliko su potrebe velike, svjedoči i grupa koja je na Facebooku nastala prije dvije godine, a koja pod nazivom "Najam stanova preko cijele godine" okuplja gotovo pet tisuća članova, a broj im i dalje raste. Kada želimo pisati o njihovim problemima, odmah se javi barem 30 osoba. Ali kada im netko ponudi razgovor o mogućim rješenjima stambene krize u gradu, što je bio cilj i tribine koja je u četvrtak održana u Dnevnom boravku u Rojcu - pojavi ih se jedva desetak. I tako većina građana funkcionira u javnom životu. Ništa ne valja u ovom gradu, sve je tapija, ništa se ne događa, nemaš gdje izaći, nitko se ne želi uhvatiti u koštac s problemima građana… Ali nije sve tako jednostavno.

Ne postoje novi statistički podaci, ali se procjenjuje da Pula danas ima blizu 70.000 stanovnika. Pa ipak, kada se želi organizirati neki opravdan prosvjed, kada se pokrene neka javna akcija za dobrobit svih nas, kada se održava neki kulturni događaj u gradu ili poučno predavanje, situacija je uvijek ista - pojave se uglavnom uvijek isti ljudi, tek tucet njih. Misle valjda, ima "konja" koji vuku i vući će ovaj grad u boljem smjeru. Ali, dajte, ponekad budimo barem toliko fer da im se pridružimo kada se neki problem i nas tiče.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum