PIŠE VANESA BEGIĆ

Kasnoljetna renesansa

Duško MARUŠIĆ ČIČI

Duško MARUŠIĆ ČIČI


I ova sezona ide nekako obrnutim putem, i što se kulturno-umjetničke ponude tiče. Taman kada je nakon i uobičajeno sušne kulturne zime trebalo započeti razigrano proljeće, krenula je korona, pa su neka zbivanja i počela, no pravi ljetni događaji su ili odgođeni, ili otkazani, ili pak održani u skraćenoj verziji.

I sada, zadnji dani ljeta ugošćuju čitav sijaset događanja - istovremeno se održava festival dječje knjige Monte Librić, sutra počinje Pulski filmski festival, tijekom idućeg tjedna orgulje će zasvirati u pulskoj katedrali, a zasigurno će biti još programa. Sada je važno programirati na kratke staze, što brže i efikasnije. Za planiranja na duge staze jednostavno nije moment.

Dok smo navikli da u ovo doba godine događaji krenu prema silaznoj putanji, ove godine tek počinje uzlazna putanja. Dakako, treba vidjeti kako će se sve to odvijati, hoće li, osim epidemioloških, i meteorološki uvjeti biti povoljni.

Znamo da je rujan u Puli varljiv, nekada se i zimogrozni kupaju do kraja mjeseca, a bilo je i godina kada se krajem mjeseca počinjalo s grijanjem, ne puno, ali bilo ih je. Nadajmo se da će sada prevladati ova prva opcija.

I grad je zbog svih tih događanja donekle živnuo. Djeca s veseljem dočekuju i očekuju druženja uz knjige, gdje je jedan sasvim novi ambijent - park usred grada - pretvoren u knjižnu pozornicu, a Arena će napokon ugostiti neko događanje ove godine. Nije tu bilo manifestacija osim dječjeg karnevala krajem veljače i nekoliko gladijatorskih bitki. Ljubitelji opere i klasike, ali i rocka, bluesa nisu došli na svoje, nije bilo potrebno nagađati tko će ove godine nastupiti u Areni, ali će zato filmofili doći na svoje, makar bez kokica i u nešto hladnijim večerima. Ali Pula i dalje živi (za) film.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini