PIŠE VANESA BEGIĆ

Bile jednom mjesne zajednice

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Premda stalno provode neke akcije, mjesni odbori spominju se najviše pred izbore, svake četiri godine. I premda ih mnogi ne doživljavaju - Što ću ići tamo glasati kada ne znam nikoga? Što će meni sve to? - oni fakat postoje.

Mjesni odbori nasljednici su nekadašnjih mjesnih zajednica, gdje su se svojedobno prikazivali filmovi, dobivali pokloni od Djeda Mraza, ili pak održavale izložbe ptica i malih životinja.

Prva uspomena na Mjesnu zajednicu? Djetinjstvo, prije polaska u prvi razred osnovne škole. Prikazivala se "Izgubljena olovka". Tko se još sjeća toga filma iz 1960. godine, koji je i u Veneciji dobio Zlatnog lava u kategoriji dječjeg filma. Tema: u školi u zabačenom selu jedan učenik izgubi olovku i odmah optuže malog Dika koji ima istu olovku. I tu počinje prava drama o istini, ljubavi i prijateljstvu. Kako bi to bilo zanimljivo današnjim učenicima, koji se ne miču od mobitela, tableta, računala - drama oko jedne olovke?

U pola stoljeća mentalitet se totalno promijenio pa tako i život, čitava struktura grada, i danas, uz sve mogućnosti i tehnologiju, čini se malo vjerojatnim da bi djeca gledala film u sjedištu kakvog mjesnog odbora.

Drugi susret s Mjesnom zajednicom pamtim po izložbi ptica, kanarinaca i papiga koja se na Verudi održavala nekoliko puta godišnje. Od kada toga nije bilo u našem gradu! Sve se mijenja, od običaja, događaja, programa, sadržaja. Sada se u mjesnim odborima najčešće održavaju predavanja o zdravom životu. Nekad ili nije postojala još ta svijest, ili jednostavno, bilo je manje stresa pa time i više zdravlja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum