Piše Oriana španić

Šipak i karamela

(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Zaželjela sam se rolade, one prave starinske od biskvitnog tijesta s marmeladom. Nona iz Šijane me naučila: kad se kaže biskvit, misli se na tijesto s brašnom, a kad se kaže torta, onda su to jaja, orasi/bademi i šećer. Biskvit poznat kao pandišpanja. Recept jednostavan. Koliko jaja, toliko šećera i brašna. Za aromu, naribani limun, ako ga je bilo. Nije bilo vremena, a ni namirnica za komplicirane stvari u kuhinji.

Rolada za koju su se do pojave pek papira čuvali škartoci koji bi se dobro namastili. Škartoci u funkciji tzv. masnog papira. Ponekad bi nam u dućanu dali papir za motanje salame u tu svrhu.

Prvi mraz je pao. Najbolje vrijeme za branje divljeg šipka. Obuvam stare patike i put livada iznad Ilirije. Ilirija, dio Šijane oko crkve. Divlji šipak, koga još zovu i pasja ruža zbog vjerovanja da liječi bjesnoću. Šipak na poštanskoj marci u sklopu edicije posvećene hrvatskoj flori i ljekovitom bilju.

Kuhanje plodova divljeg šipka, pasiranje kroz školapaštu da se odstrane sjemenke, cijeđenje dobivene smjese kroz gazu da ne bude dlačica i stavljanje na laganu vatru, uz dodatak šećera. Uz neprekidno miješanje otprilike četiri sata i marmelada je spremna za tegle.

Na nepcu još osjećam okus školskog čaja od šipka. Imao je lagano metalan okus jer se nije radio u obliku dekokta (kuhanje šipka 20 do 30 minuta, uz puštanje da odstoji 10-ak minuta, cijeđenje kroz gazu, i tek onda dodavanje šećera po želji).

Doručak u sklopu cjelodnevnog boravka u školi. Čaj od šipka, feta polubijelog Brionkinog filona i marmelada. Ponekad Koestlin kvadratni keksi i šalica mlijeka. Možda smo dobivali čaj od šipka po uzoru na Veliku Britaniju. Za vrijeme Drugog svjetskog rata njemačke su podmornice potapale trgovačke brodove koji su plovili prema Britaniji. Posljedica je između ostalog bila nedostatak agruma. Britanska vlada je dala naredbu da se bere šipak i kuha sirup da bi spriječila zdravstvene probleme izazvane nedostatkom vitamina C kod djece.

Cockta, napitak koji vraća u djetinjstvo. Okus šipka i karamele. Cockta u Motovunci, Modrušanki, Labinki. Novo doba, novi klinci i nova pića njihove mladosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of