NOVA PULSKA VIZURA

KATARINA - MONUMENTI U Končarevoj marini Polesana završava se prvih 250 vezova

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Strojevi, kamioni i bageri u stalnom pokretu. Stotinjak radnika koji vrijedno dovršavaju svoje poslove na nekoliko lokacija. Takvo smo sliku tijekom našeg jučerašnjeg posjeta zatekli na Monumentima i otočiću Katarina. Na sjevernoj strani pulskog zaljeva živo je kao u košnici. S jedne strane ubrzano se privode kraju i dovršava morski dio marine Polesana, a na drugom su obavljena prva rušenja, čišćenja i iskopi na prostoru nekadašnjih vojarni na kojoj je planirana gradnja hotelskog kompleksa, čime je i službeno započela druga faza velikog nautičko-turističkog projekta Katarina-Monumenti koji u nekadašnjoj vojnoj zoni gradi tvrtka Kermas Istra poduzetnika Danka Končara.

- Kao što ste i sami mogli vidjeti, opremljeni pontoni su u moru, obala je gotovo spremna, a ovih dana privest će se kraju i uređenje recepcije, sanitarnih čvorova, parkirališta i ostalih sadržaja, što znači da smo po pitanju početka rada marine Polesane doista u samom foto-finišu. Vjerujem da ćemo tijekom jeseni uspjeti osigurati neophodne dozvole, a upravo danas objavili smo natječaje za potrebne djelatnike. Počinjemo sa slaganjem kadrovske križaljke da bi što spremniji dočekali novu nautičku sezonu, otkrio nam je Končar.

Traži se operativni voditelj marine koji će biti zadužen za organiziranje vezova i prihvat plovila u marini, organiziranje i koordiniranje zadaća mornara, ostalih zaposlenika i kooperanata, te čitav niz drugih poslova za koji će biti zadužen taj operativac. Oglašeni su i natječaji za radna mjesta voditelja recepcije i recepcionara u marini, te za poslove bez koje ne može ni jedna marina, a ni brod. To su ronilac i mornar, s time da u natječaju nije definirano koliko se ljudi traži za ta radna mjesta, ali za pretpostaviti je da će se u prvoj fazi raditi o timu koji će okupljati desetak djelatnika. Natječaji su otvoreni do kraja rujna, što govori u prilog činjenici da se u marini Polesana ubrzano pripremaju za početak rada, a potom i za dolazak prvih brodova.

Nautičarima, budućim korisnicima, na raspolaganju će biti 250 vezova, kao i uslužni sadržaji koji su obavezni u svakoj marini, te parkiralište koje se planira proširiti novim podzemnim garažama.

- Ovo što sad sređujemo i dovršavamo je svakako značajan dio marine Polesana, međutim još uvijek nisu riješeni problemi koji bi nam omogućili realizaciju druge faze projekta i izgradnju suhe marine, a svi ekonomski planovi rađeni prilikom odluke o ulasku u investiciju bazirali su se na izgradnji i ekonomskom korištenju cjelokupne marine. Od ukupno planiranih 1.500 vezova, sada ćemo imati na raspolaganju samo jednu šestinu njih. Iskreno se danam da će se brzo stvoriti pretpostavke da nastavimo s njegovom realizacijom i marinu izgradimo u planiranim gabaritima, kazao nam je nedavnom Končar.

Podsjetimo, nakon što je sredinom 2017. godine potpisan ugovor o koncesiji pomorskog dobra radi izgradnje i gospodarskog korištenja dviju luka posebne namjene, i formalno je dan znak za početak realizacije projekta čija je ukupna vrijednost procijenjena na 60 milijuna eura. Izgradnja nautičko-turističkog kompleksa Sveta Katarina-Monumenti razvija se u sklopu programa Brijuni Rivijera, kao projekt posebnog značaja za Hrvatsku, Istarsku županiju i Grad Pulu. Kompleks sveukupno obuhvaća površinu od 46 hektara, a projektom su na toj lokaciji predviđene dvije marine ukupnog kapaciteta 400 vezova u moru i 1.100 suhih vezova, s pripadajućim sadržajima, hotel s 4 do 5 zvjezdica, kapaciteta 200 kreveta, te kompleks mješovite namjene javnih sadržaja s gastronomskim centrom.

Suha marina s 1.200 vezova trebala se početi graditi paralelno s ovom morskom, međutim ni više od dvije godine od njihova izbijanja još uvijek nisu riješeni problemi zbog kojih investitor ne može ući u posjed terena na kojem bi ona trebala biti izgrađena. Radi se o području starog kamenoloma Punta Accuzzo u kojoj su navodni nasljednici posjednika jednog starog objekta koji se nalazi unutar te zone uspjeli nastaviti sudski postupak i spor koji je s njim u ime Republike Hrvatske vodilo Općinsko državno odvjetništvo u Puli.

Ta je osoba umrla je 2015. godine i investitor je tada obaviješten da se spor koji je država imala s njom obustavlja, odnosno Ministarstvo pomorstva ih je obavijestilo da je mogu preuzeti. Međutim stvar nije okončana time jer su spor preuzeli "nasljednici" i on do danas nije okončan pravomoćnim rješenjem što i dalje pod upitnikom drži početak i rok realizacije tog dijela investicije. No zapreke nema za izgradnju budućeg hotela čija gradnja je i formalno započela na prostoru nekadašnjeg vojnog kompleksa. On je nastao za potrebe austrougarskog obrambenog sustava grada Pule, da bi se kroz povijest mijenjao, nadograđivao i na koncu i propadao. Upravo devastacija i zub vremena bili su kobni za jednu od tri zgrade na prostoru budućeg hotela koja je u potpunosti uklonjena i na čijem mjestu će biti izgrađena nova građevina, dok će preostale dvije bivše vojarne u istom bloku biti obnovljene i uređene, a jedna od njih trebala bi dobiti i dva nova kata. Na istom prostoru već je počela gradnja i budućeg podzemnog parkirališta, te je za očekivati da će se skorim početkom rada marine Polesana pokrenuti neophodni kotačići i doista ubrzati toliko dugo najavljena i nužna preobrazba ovog dijela pulskog zaljeva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater