svjetski pokret i u puli

Puležanka Svjetlana Vulin poklonica je pokreta koji promiče nenasilje - ahimsu, ljubav, istinu i pacifizam

| Autor: Jelena Milović
(Privatni album)

(Privatni album)


Puležanka Svjetlana Vulin, učiteljica razredne nastave OŠ Monte Zaro, vrlo je aktivna i u jednoj svjetskoj fondaciji. Naime, članica je Upravnog odbora Mohanji Hrvatske i ACT-a Hrvatske.

Mohanji fondacija službeno je registrirana u 15 zemalja, na pet kontinenata, a aktivnosti provode u više od 80 zemalja diljem svijeta. ACT fondacija aktivna je u više od 30 zemalja. Budući da je riječ o pokretu koji kod nas nije jako poznat, Vulin je predstavila globalnu Mohanji fondaciju, čiji je začetnik istoimeni guru učitelj Mohanji koji sam sebe naziva prijateljem svijeta. Riječ je o pokretu koji želi probuditi nenasilje - ahimsu, ljubav, istinu i pacifizam.

Općeljudske vrijednosti

- Dobrodošli su članovi svih rasa i religija, dobi i nacija. Mogli bismo reći, važne su nam općeljudske vrijednosti. Cilj je vraćanje nama samima, pod krilaticom ‘budi ti’, pronađi svoje izvorno ‘ja’, ono što te veseli i što daješ u svijet. Nenasilje podrazumijevamo u mislima, riječima i djelima. Nastojimo biti nenasilni u svemu, kako prema prirodi, tako i prema svim živim bićima te širiti ljubav. Kroz ovaj pokret i želju Mohanjia da to prenese na svijet, proizašle su i razne platforme, tehnike i učenja, opisuje pokret Vulin, pojašnjavajući da čovječanstvo kroz povijest oduvijek teži zajedništvu i ljubavi; kao neki oblik međusobnog raspoznavanja prema onome što doista jesmo, a svi smo ovdje zbog ljubavi - to je nit poveznica, smatra ona.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

Nenasilje i mir vječne su točke spajanja, kroz ideje i ljude, budući da su prijetnje miru konstantno prisutne.

- Krećemo od sebe, da damo svijetu koliko možemo, veli ona.

Ovaj pokret u Puli je prisutan od prije nekoliko godina, a sam pokret nastao je prije 2003. godine. U Puli je aktivno desetak građana, a sve više ovaj pokret postaje poznat diljem svijeta. Inače, pojašnjava Vulin, svemu tome prethodilo je pokretanje Ammucarea.

Naime, nakon što je Mohanji 2000. godine tragično izgubio četverogodišnju kćer, opisavši bol gubitka djeteta kao neusporediv s ijednim gubitku, želio je dati svijetu ono što je njegova kćerka za njega predstavljala - čistu ljubav. Nahraniti gladne jedna je od njegovih misija.

Kad se priča razgranala, osnovana je ACT fondacija, Ammucare Charitable Trust, a službeno u Hrvatskoj ova Fondacija prisutna je od 2018. godine. Vulin otkriva kako je prije svog aktiviranja u ovom pokretu intenzivno pratila rad Mohanjia, koji je porijeklom Indijac, te da se uvjerila da ono što promovira ovaj guru učitelj, on autentično i živi, što joj je osobno bilo presudno.

- Njegova supruga Devi porijeklom je iz Hrvatske, a kao dijete je uvijek sanjala da Balkan postane mjesto koje će zacijeliti svoje rane i oplemeniti se. Osobno me jako nadahnula, prisjeća se Vulin početaka svoje fasciniranosti ovakvom duhovnom pristupu. Ovaj bračni par sada ima misiju davati se Svijetu.

- Nemojmo samo gledati što svijet može dati nama, već što mi možemo dati njemu, rezimira Vulin.

Mišljenja je da svaki put kad nešto damo svijetu, u konačnici dobivamo i mi sami. Do sada je u nekih 30-ak zemalja ovaj pokret zaživio, a u okruženju su, osim u Hrvatskoj, prisutni i u Sloveniji, BiH i Srbiji.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

Aktivnosti koje se provede u našem gradu provode se i putem Festivala koji slavi život.

- Tada smo donirali sredstva za Opću bolnicu Pula, a radimo dosta akcija za potrebite u vidu hrane. Pomažemo i skloništu za životinje, a provodimo i edukativne radionice za djecu i odrasle. I sam Mohanji primijetio je kako su u vremenu covida ljudi imali pojačanu potrebu za drugim čovjekom. Nekad nemamo potrebu samo za egzistencijalne stvari, kao što su hrana i materijalna dobra, nego tražimo interakciju s drugima kroz razne festivale, učenja, meditacije i tehnike koji nam pomažu u osnaživanju i uzdizanju od svakodnevnog stresa kojem smo izloženi, kao i kroz različite platforme u kojima se netko može pronaći. Kroz sve što radimo, kako i sam Mohanji kaže, ako je to s ljubavlju, njen smo izvor, prenosi životnu filozofiju kojom se povode.

Ovaj pokret ima Klub ranoranilaca, Klub djece, Klub mladih te se kroz sve te platforme osnažuje pojedinac, a time i cijela zajednica.

- Trenutno diljem svijeta osnivamo Mohanji centre mira, a svaki taj centar poštuje kulturu domicilne sredine i religije, ali prije svega ima otvorena vrata za sve i promiče ljubav te želju služenja čovječanstvu, pojašnjava ona.

Suradnja s humanitarcima

Ovaj se pokret, njegov pulski ogranak, u zajednici sa sličnim humanitarcima u zajednici, pa Vulin ističe njihovu suradnju s Udrugom Naš san njihov osmijeh i predsjednikom Igorom Loparićem.

- On stvarno radi čuda i divan je. Njihova je volonterka dolazila i na naše radionice, a nakon toga pridonijela je i svojim radom u sklopu festivala. Bit je u udruživanju, povezivanju i davanju doprinosa zajednici. Kroz poznanstva dolazimo do informacija o tome kome je pomoć potreban, a kad se čovjek koji daje svoja sredstva uvjeri da ta sredstva stižu na pravu adresu, onda se ta suradnja i širi. Dosad smo imali kontakte s vrlo susretljivim ljudima, a i s Gradom imamo takva iskustva, naglasila je Vulin.

Suradnju imaju i s Kućom milosrđa u Majmajoli, gdje svako toliko odlaze i druže se sa štićenicima.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

- Imamo dosta aktivnosti i na drugim mjestima. Rasporedimo se međusobno da svatko, u skladu sa svojim obavezama, uskladi i ovaj volonterski dio. Za neke smo već prepoznati kroz ACT Fondaciju, a nešto manje kroz Mohanji Fondaciju. Vjerujem da je pravi trenutak da informiramo naše sugrađane da mogu u gradu doći i do radionica na kojima radimo s tehnikama samopomoći, ističe Vulin.

Festival koji slavi život

Trodnevni festival pod nazivom »Slavimo život«, u organizaciji ACT Hrvatska i ove će se godine održati u Puli. Bit će to posljednjeg vikenda u srpnju.

Naime, ovaj,po mnogočemu osebujan festival donijet će našem gradu obilje radionica za djecu i odrasle, a uz vježbe disanja, svjesni ples i jogu, tu će biti i aromaterapije, Mai-Tri metode, glazbene kupke, likovne radionice, rukotvorstva i različite vrsta plesa. Uz sve to, promovirat će se i aktivnosti ove udruge, čija je najveća snaga u volonterima.

Kao i uvijek do sada, na festivalu će se prikupljati novac za posebnu svrhu, ovoga puta za pedijatrijski odjel u Puli, kao što je bilo i protekle godine. Sredstva će se, saznajemo, utrošiti na vagu za novorođenčad, kao i medicinski aparat koji je potreban odjelu.

Najavljujući festival, organizatori su pozvali sve zainteresirane rukotvorce, kreativce i sve one koji imaju vještine koje bi mogli i željeli prezentirati posjetiteljima, da im se jave i budu aktivni sudionik ovog posebnog, ljetnog događaja.

Psljednje dvije godine iza njih je veliki broj aktivnosti koje su direktno pomogle potrebitima, a njihova je misija da ta pomoć stiže neposredno, iz njihovih ruku. U slučajevima kad je trebalo brzo reagirati, pokazali su svoje zajedništvo i pomogli na licu mjestu, između ostalog u Siriji, Turskoj, Ukrajini, ali i našoj Glini.

Sve što čine, čine kao volonteri, a osim što redovito skupljaju hranu, kako za ljude, ali i za životinje, organizirali su se i kroz kuhanje obroka za beskućnike.

Pružili su i konkretnu pomoć potrebitima u paketima odjeće i ostalih potrepština. Globalni cilj im je smanjenje siromaštva i očuvanje okoliša, a poruke koje šalje odišu mirom i nenasiljem. Hrana, odjeća, sklonište, ali i edukacija glavni su temelji njihovih aktivnosti.

Vimala Bjelaković, predsjednica ACT Hrvatske i Eni Buljubašić, voditeljica fundraisinga ACT-a, predstavile su fondaciju i dvogodišnje aktivnosti, ali i najavile predstojeći festival.

- U Hrvatskoj smo registrirani od 2017. godine, zahvaljujući našoj Vimali, koja ju je pokrenula kod nas. Ima nas na svim kontinentima, a ponekad imamo i grupne akcije u slučaju potresa, ratova i sličnih nepogoda gdje se ujedinjujemo i idemo na lice mjesta, predstavila je Buljubašić njihove aktivnosti koje su prezentirane i kroz brojke.

Primjerice, u 2022. godini podijelili su 706 kilograma hrane za ljude, ali i 1.941 kilogram za životinje, a pripremljeno je i 314 kuhanih obroka za beskućnike. Te su godine dijelili pakete za umirovljenike i djecu, a često imaju i božićne akcije za siromašne obitelji ili djecu iz domova.

- Surađivali smo i s Udrugom za autizam u Puli te im donirali klupu za vanjski senzorni vrt te sadili sadnice po gradu, u sklopu vrtića i škola, pojasnila je.

Te je godine organiziran i ljetni kamp za djecu s područja Gline. Slično je bilo i naredne, 2023. godine, a tada su, pored svega navedenog, donirali prihode s festivala pulskoj pedijatriji infuzijsku pumpu za srce, kao i još neke aparate. Protekle je godine donirano čak 1.177 kilograma hrane za ljude te je u Savudriji ponovno organiziran kamp za djecu s područja Gline.

Humanost je najbolja religija

Mohanji sebe opisuje kao prijatelja svijeta, kao osobu koja pokušava uzdići svijest generacija od sebičnosti do nesebičnosti. Posvetio je svoj život služenju svijetu s tom jednom svrhom – uzdići ljude da postignu najviše vrijednosti ljudskog potencijala kao što su dobrota, suosjećanje i nenasilje.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

Drugim riječima, Mohanji nam poručuje: nemojmo samo pripadati ljudskoj vrsti, budimo vrsni, humani ljudi. Mohanji čvrsto vjeruje da je humanost najbolja religija za ljude, a najbolja praksa je ahimsa, odnosno nenasilje – u mislima, riječima i djelima prema bližnjima svih vrsta. Mohanjijevim riječima, »pravo bogatstvo dolazi od onoga što dajemo Zemlji, a ne od onoga što uzimamo.«      

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini