USUSRET PRVOMAJSKOM "ROŠTILJANJU"

U pulskim mesnicama najviše se kupuju ćevapi, vratina, carsko meso i ražnjići. Evo što građani kažu o cijenama

| Autor: Petra Stefanović
(Snimila Petra Stefanović)

(Snimila Petra Stefanović)


Po najnovijim Eurostatovim podacima, Hrvatska se nalazi na trećem mjestu po poskupljenju mesa unutar godine dana s povećanjem od 7,1 posto. Na prvom mjestu se nalazi Bugarska (poskupljenje od 8,2 posto) te Rumunjska (poskupljenje od 7,1 posto).

S tim u vidu, a i uzimajući u obzir da dolazi Praznik rada koji se najčešće obilježava u krugu obitelji i prijatelja i uz roštilj, ispitali smo kako se kreću cijene nekih od najpopularnijih vrsta mesa u trgovinama i mesnicama. Pitali smo i nekolicinu sugrađana koliko im cijene utječu na odluku o kupnji mesa.

Tako se teleća koljenica s kostima u dućanu može pronaći od 5,59 eura po kilogramu, dok je u mesnici 8,61 eura. Odojka u dućanu možete pronaći za 7,99, a svježeg u mesnici za 12,50 eura po kilogramu.

Juneća lopatica u mesnici stoji 11,20 eura po kilogramu, a u trgovinama se može pronaći i za 7,99. Kilogram ćevapčića u trgovini iznosi od 4,49 do 7,39 eura, dok su u mesnicama od 8,50 eura za kilogram, iako se nađu i na akciji po 6,45 eura. Cijelo pile i u mesnici i u trgovinama, stoji otprilike isto, tj. od 3,18 do 3,32 eura po kilogramu.

Što kažu mesari

Mesari s pulske tržnice kažu da nisu primijetili pad potrošnje, dapače čak i blagi porast obzirom da je Prvi maj iza ugla. Unatoč rastu cijena, meso se kupuje jednako, kažu.

Kupci se ne žale na cijene, "kao da nisu ni osjetili", kaže nam govori jedan od mesara. Potrebno je naglasiti kako se u mesnici na pulskoj tržnici cijene nisu mijenjale, osim kada je bio prelazak na euro početkom 2023. godine.

Kako oni kažu, najviše se kupuju ćevapi, vratina, carsko meso i ražnjići, "standardna" prvomajska postava.

Puležani ipak nezadovoljni

Dojmovi kupaca ipak su malo drugačiji. Dvije gospođe su se požalile kako je sve preskupo, te da najčešće kupuju kad naiđu na akcijske cijene, kad kupe i veće količine pa zamrznu. Gospodin kojeg smo sreli na Giardinima kazao je kako ne kupuje meso prečesto, a kad kupuje to je obično piletina. Dodao je da "je to sve munjeno" te da "su pametniji krave nego ovi naši".

Drugi pak gospodin nam je rekao kako niti ne zna koliko što košta, obzirom da mu kćer radi u jednoj pulskoj mesnici, pa mu meso donosi ona. Iako nezadovoljna cijenama mesa, još jedna Puležanka kaže da "kupuje isto, dok ima novaca. A kad ne bude bilo...", živi bili pa vidjeli, kako bi rekli u narodu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum