atos

Francuska kupuje "strateški važan" dio kompanije za kibernetičku sigurnost

| Autor: Hina
Ilustracija (Reuters)

Ilustracija (Reuters)


Francuska vlada signalizirala je tijekom vikenda kompaniji za kibernetičku sigurnost Atos da želi kupiti dio njezinog poslovanja, svrstavši ga u kategoriju "strateški važnog" poslovanja.

"Ovog vikenda poslao sam Atosu pismo namjere o kupnji svih aktivnosti vezanih za državu", rekao je ministar financija Bruno Le Maire u nedjelju u razgovoru za informativni kanal LCI.

Želimo da se i druge kompanije uključe u vladinu potencijalnu ponudu za taj dio Atosovog poslovanja, dodao je ministar, ne navodeći pojedinosti.

Konzorcij na čelu s državnim holdingom APE-om obuhvatit će i druge "francuske državne aktere", rekao je Le Maire, odbijajući ih imenovati.

Atos osigurava komunikacije francuske vojske i obavještajnih službi i proizvodi servere za super računala, a dio poslovanja koji vlada želi kupiti zapošljava oko 4.000 radnika i ostvaruje prihod od oko 900 milijuna eura, rekao je u nedjelju dužnosnik ministarstva financija za informativni kanal LCI.

Francuski mediji špekuliraju da bi u kupnji mogli sudjelovati i proizvođači oružja Thalesa i Dassault Aviationa.

Thales i Atos odbili su komentirati, a Dassault Aviation nije bio odmah dostupan za komentar.

Cilj je sastaviti ponudu do lipnja, rekao je dužnosnik ministarstva financija, koji nije želio navesti procijenjenu vrijednost Atosovog poslovanja, prema pismu namjere.

Formiranje konzorcija nije uvjet, ali jest cilj, dodao je. Trenutno nije jasno koliki bi udio u Atosu država kupila.

Atos trenutno provodi dokapitalizaciju i prikupio je 1,2 milijardu eura izdanjem novih dionica i novim zajmovima, što će značajno smanjiti vrijednost aktualnih vlasničkih udjela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater