LANAC MARINA

ACI d. d. uprihodio više od 5 milijuna eura u prvom kvartalu 2024. godine

| Autor: Hina
Još jedna uspješna godina iza ACI-ja

Još jedna uspješna godina iza ACI-ja


Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.

"Ukupan poslovni rezultat za prva tri mjeseca bilježi gubitak u iznosu 1,4 milijun eura, što je s obzirom na izraženu sezonalnost u poslovanju i očekivano. Međutim, smatrajući da smo u najvećoj mjeri pripremljeni za predstojeći period, ulazimo u sezonu ohrabreni osjetnim porastom poslovnih prihoda zabilježenim već u prvom kvartalu", navodi predsjednik Uprave Kristijan Pavić. Usporedbe radi, u istom lanjskom razdoblju gubitak je iznosio 1,2 milijuna eura.

Pavić je istaknuo i da je poslovanje u prvom kvartalu bilo obilježeno prvenstveno pripremom za predstojeću sezonu, kako u dijelu komercijalnih uvjeta i odnosa s poslovnim partnerima, tako i kroz pripremu marina u segmentu investicija i održavanju koncesijskih prostora. 

"To se očituje i kroz ostvarene rezultate poslovanja kompanije, stoga ne iznenađuje povećanje poslovnih prihoda za 11 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dobre rezultate postižemo kontinuiranim iskoracima u području nautičkih usluga i infrastrukture, a u ovome kvartalu iste smo ostvarili zahvaljujući povećanju prihoda od usluga godišnjeg veza. Smatramo da smo u najvećoj mjeri pripremljeni za predstojeće razdoblje, a u novu sezonu ulazimo ohrabreni osjetnim porastom poslovnih prihoda zabilježenih već u prvom kvartalu", ističe Pavić.

ACI je u prvom kvartalu ove godine realizirao 0,5 milijuna eura kapitalnih ulaganja, prvenstveno usmjerena na održavanje kvalitete, odnosno sigurnosti u pružanju usluge nautičarima, a u najvećoj se mjeri odnose na sanacije sidrenih sustava u marinama Rab, Skradin te "Veljko Barbieri" u Slanom. Nadalje, u izvještajnom razdoblju ostvaren je rast prihoda od prodaje, koji su u odnosu na usporedno razdoblje veći za 0,6 milijuna eura, a što predstavlja rast od 12 posto. Najveći je rast pritom zabilježen od usluge godišnjeg veza i to u iznosu od 0,5 milijuna eura.

Iz ACI-ja poručuju i da strateški razvoj poslovanja kompanije i dalje nailazi na ograničenja zbog produženja koncesija, što ostaje pitanje kojemu menadžment pridaje potpunu pozornost, budući da većina ACI-jevih ugovora o koncesijama ističe 2030. godine. Uz intenzivne aktivnosti vezane uz produženje koncesija, ACI je u nastavku 2024. godine posvećen pripremi marina za početak nautičke sezone, a u planu je i realizacija značajnijih ulaganja. Riječ je o strateškim ulaganjima vrijednim 12,5 milijuna eura, od čega je dio već započeo u prvom kvartalu, kaže se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini