njemačka

Inflacija stabilna u travnju, potrošačke cijene porasle

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Potrošačke cijene u Njemačkoj porasle su u travnju istim tempom kao i u ožujku, pokazale su u ponedjeljak prve procjene statističkog ureda, signalizirajući zastoj u trendu popuštanja inflacije.

Potrošačke cijene porasle su u travnju za 2,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, izračunali su statističari. Ista stopa inflacije zabilježena je i u ožujku.

Tempo njihovog rasta ostao je tako nepromijenjen, nakon tromjesečnog razdoblja popuštanja inflacije. 

Na mjesečnoj razini cijene su u mjesecu na izmaku, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima, uvećane za 0,5 posto. U ožujku bile su porasle za 0,4 posto.

Hrana je u travnju prema prvoj Destatisovoj procjeni ponovo blago poskupjela na godišnjoj razini, za 0,5 posto. U ožujku bila je pojeftinila prvi puta od veljače 2015., i to za 0,7 posto.

Energija i motorna goriva ponovo su pojeftinili, i to za 1,2 posto, znatno blaže nego u ožujku, uz napomenu statističara da je od početka mjeseca ponovo na snazi stopa PDV-a od 19 posto na plin i centralno grijanje. Do sada bila je snižena na sedam posto. 

Najviše su u travnju poskupjele usluge, za 3,4 posto. U prethodnom mjesecu cijene su im u prosjeku bile porasle za 3,7 posto.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, iznosila je u travnju 3,0 posto i bila je niža za 0,3 postotna boda nego u ožujku.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi usporedbe s ostalim zemljama Europske unije pokazao je rast cijena u travnju za 2,4 posto. U ožujku cijene mjerene HICP-om bile su na godišnjoj razini veće za 2,3 posto.

Na mjesečnoj razini HICP preliminarno pokazuje rast cijena od 0,6 posto, kao i u ožujku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater