TZ OPĆINE KRŠAN PREDSTAVLJA SVOJE ADUTE

GASTRO PUTOVANJE ISTROM - PIJAT S POGLEDOM: Krafi, gljive i šparoge, riba i škampi - spoj primorske i kontinentalne kuhinje

Svi ljubitelji domaće tradicionalne kuhinje mogu razna jela isprobati u restoranu Dorina, kultnom mjestu u Plominu s tradicijom duljom od 60 godina. U ponudi se posebno ističe domaća kuhinja, tjestenina vlastite proizvodnje, sezonska jela od šparoga i gljiva, jela s tartufima te klasična ponuda ribljih i mesnih jela. Preko puta Dorine je pizzeria Burra. U ugodnoj i toploj atmosferi nude "moderna" jela - velik izbor pizza, hamburgera, tjestenine i slastica

| Autor: Branko BIOČIĆ


Na području općine Kršan u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 4.505 noćenja, što predstavlja 30 posto više od lanjskog ostvarenja u istom periodu. Također, ostvareno je 935 dolazaka, odnosno više od sto posto u odnosu na prošlogodišnje razdoblje. Direktorica Turističke zajednice općine Kršan Ariana Brnetić kaže da je buking odličan te se nada uspješnoj turističkoj sezoni.

Što se tiče smještajnih kapaciteta, imaju registriran jedan hotel s deset soba, odnosno 20 ležajeva, jedan hostel s 41 ležajem te 80-ak kuća za odmor. Uz ostalih 90 smještajnih jedinica, raspolažu s ukupno 1.290 turističkih ležajeva. Kuće za odmor pretežno se nalaze u ruralnim dijelovima i to u Kršanu, Vlašićima, Kožljaku, Čepiću, Šušnjevici te na području Zagorja i Plomin Luke.

Hotel na litici nad Kvarnerom

- Najbrojniji su nam gosti Nijemci, Hrvati, Slovenci i Austrijanci, a prvenstveno se odlučuju za smještaj u kućama za odmor. Svi oni vole obilaziti lokalne restorane i uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi. Svi posjetitelji općine Kršan mogu okusiti domaća jela, ali i ostale specijalitete u jednom od ugostiteljskih objekata, govori Brnetić.

Ariana Brnetić, direktorica TZ-a Općine Kršan

Ako dolazite obalom iz smjera Rijeke, putokaz s lijeve strane usmjerava vas prema moru i prema Brestovi - trajektnom pristaništu koje povezuje kopno s otocima Cresom i Lošinjem. Na Brestovi se u Buffetu Brestova može uživati u različitoj ponudi pizza, sendviča i kroasana, ili kavi uz more.

U nastavku glavnom prometnicom na uređenom vidikovcu hotela Flanona, koji se uzdiže na litici visokoj 245 metara nad Kvarnerskim zaljevom, pruža se jedinstven pogled na Cres i Lošinj. Hotel raspolaže s 10 dvokrevetnih soba, a moderna kuhinja restorana nudi bogat izbor a la carte lokalnih specijaliteta, na bazi ribe, škampa, istarskog pršuta, šparoga, vrganja i tartufa. Uz taj ugodni sklad mira i ljepote netaknute prirode dolaze i ukusni specijaliteti kao što su zapečeni njoki s gljivama i škampima, osvježavajuća toplo-hladna salata od lignji i koromača, neodoljive domaće lignje u pećnici s pečenim krumpirom. Kušnja za svako nepce. Svega dva kilometra dalje od hotela nalazi se plaža Bobina, jedna od "divljih plaža" istočne Istre.

Nekoliko kilometara od hotela Flanona nailazi se na Plomin, gradić koji je podignut na uzvisini iznad istoimenog zaljeva. Stari Plomin, gradić burne prošlosti, krasi bogata kulturna baština i uske srednjovjekovne uličice. Na ulazu u stari grad je župna crkva Blažene Djevice Marije iz 15. stoljeća, a na rubu mjesta, s prekrasnim pogledom na Plominski zaljev, smještena je crkvica sv. Jurja iz 11. stoljeća u kojem je pronađen Plominski natpis s glagoljskim tekstom, također iz 11. stoljeća. Sredinom svibnja ovdje cvate istarski zvončić - Campanila Istriaca, endemična vrsta stjenovitih staništa Istre i Kvarnera.

Od Plomina do Copacabane

Svi ljubitelji domaće tradicionalne kuhinje mogu razna jela isprobati u restoranu Dorina, kultnom mjestu u Plominu s tradicijom duljom od 60 godina. U ponudi se posebno ističe domaća kuhinja, tjestenina vlastite proizvodnje, sezonska jela od šparoga i gljiva, jela s tartufima te klasična ponuda ribljih i mesnih jela. Preko puta restorana Dorina nalazi se pizzeria Burra. U ugodnoj i toploj atmosferi nude "moderna" jela - velik izbor pizza, hamburgera, tjestenine i slastica.

Pizzerija Burra u Plominu

U podnožju Plomina, na samom kraju Plominskog zaljeva još u antici smjestilo se naselje Plomin Luka, gdje posjetitelji mogu uživati u moru i morskim aktivnostima na uređenoj plaži Dražine, poznatoj i kao Copacabana. Na plaži se nalazi beach bar Copacabana, u kojem se može osvježiti uz razna pića. Ako ste ljubitelji ribe ili ribljih specijaliteta, obavezno se zaustavite u konobi Porat, koja temelji svoj uspjeh na svježim namirnicama iz Jadrana i stvara klasična jela osvježena modernim dodirom, pripremljena na način "šefa kuhinje".

Picanhu, brazilski specijalitet - Tri murve u Vozilićima

Prolazeći kroz općinu Kršan nezaobilazni su Vozilići, prometno središte i raskrižje. U Vozilićima svakako zastanite u restoranu Tri murve, poznatom po dugoj tradiciji i ponudi jela od škampa, a u novije vrijeme i bogatoj ponudi mesnih specijaliteta, poput odležanog mesa na roštilju. Restoran je poznat i po specijalitetu picanha, brazilskom jelu - junećem butu nabodenom na mač i pečenom na ugljenu.

Ako nakon Vozilića skrenete desno na kružnom toku i krenete u smjeru Pazina, prolazite Kršanom, općinskim sjedištem. Svakako vrijedi zastati u starom gradu kojim dominira kaštel Kršan, u dokumentima prvi put spomenut davne 1274. godine. U starome gradu smještena je i barokna župna crkva sv. Antuna Opata, a nekoliko stotina metara dalje u smjeru sjevera, s lijeve se strane ceste nalazi mjesno groblje s crkvicom sv. Jakova iz 15. stoljeća u kojoj su pronađeni vrijedni srednjovjekovni glagoljski natpisi. Osim bogate kulturne baštine, Kršan ima i popularan ugostiteljski objekt, stanciju i restoran Stare staze, poznat po sali za vjenčanja i druge posebne prilike. Bogata ponuda mesnih i ribljih specijaliteta u prelijepom ambijentu Starih staza, uz prostran park, dječje igralište i livade nikog ne ostavi ravnodušnim.

Sirevi i samoniklo bilje

U Potpićnu, najmlađem naselju općine Kršan, u novootvorenom objektu, restoranu-pizzeriji Domino, nude se različite vrste pizza, marende i ostali riblji i morski specijaliteti. U smjeru Tunela Učke, u naselju Čepić, zastanite u fast foodu Jezero, u kojem možete prezalogajiti različite vrste hamburgera i osvježiti se pićem. Osim raznih restorana i lokala, općina Kršan se može pohvaliti domaćim proizvodima s ovdašnjih OPG-ova Fajman i Zlata, koji u svojoj domaćoj radinosti proizvode kvalitetne namirnice, poput jogurta, mlijeka, mekih i tvrdih sireva te skute.

Krafi, autohtono jelo ovog kraja, mogu biti slatki ili slani, kuhani, frigani ili flambirani

- Najpopularnija gastro manifestacija u našem kraju je Krafifest, koji se tradicionalno održava 1. svibnja. Fokus ovog gastro-festivala jest upravo kraf - autohtono jelo s područja Labinštine koje se priprema od jednostavnih namirnica - brašna, jaja i domaćeg svježeg sira. Krafe se može kušati u svakom ugostiteljskom objektu na području kršanske općine. Osim Krafifesta, istaknuto mjesto na popisu događaja ovog dijela Istre ima i Festival samoniklog bilja koji se održava na proljeće s ciljem osvješćivanja posjetitelja o samoniklom ljekovitom bilju našega kraja i važnosti suživota s prirodom. Na Festivalu se mogu naći različiti prirodni proizvodi iz OPG-ova koji u Kršan dolaze iz cijele Hrvatske, ali i šire. Svake se godine ispod festivalskog šatora može naći sve veći broj edukativnih radionica, bilo o njezi kože, zdravoj prehrani, reciklaži, ili kuhanju - za svakog po nešto. Uvijek je prisutna i bogata gastro ponuda koja se nadovezuje na tematiku samoniklog bilja i prirodnih proizvoda. Cijeli je Festival prožet notom prirode, ističe direktorica TZ-a.

Ribarska fešta

Za sve ljubitelje morskih delicija u kolovozu se u Plomin Luci održava zabavna gastro manifestacija Ribarska fešta s bogatom ponudom ribljih jela po promotivnim cijenama. S obzirom da se manifestacija održava u špici sezone, pohode je domaći ali i strani posjetitelji. Predivna lokacija uz more, bogat zabavni program, ponuda jela i odlična atmosfera pružaju nezaboravan doživljaj brojnim posjetiteljima. Gastro ponuda indirektno je vezana uz turizam, posebice u predsezoni i posezoni, kada na području naše općine prevladavaju vikend-gosti. Većinu takvih posjetitelja privuče gastro ponuda, a u destinaciji ih zadrži bogata kulturna baština, kaže direktorica TZ-a Kršana Ariana Brnetić.

Što se tiče budućih planova, ističe povezivanje ugostiteljskih objekata s outdoor aktivnostima te privlačenje posjetitelja tematskim ponudama, poput ponuda jela sa samoniklim biljem i krafima.

Konoba Porat temelji svoj uspjeh na svježim namirnicama iz Jadrana

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini