ZBRAJAJU SE ŠTETE

FOTOGALERIJA / Novi detalji požara u medulinskoj luci: Pojedinci skakali u more, odvezivali brodove i vlastitim plovilima gurali buktinje

| Autor: Glas Istre


O velikom požaru u medulinskoj luci, u kojem su stradale 22 brodice, o čemu je Glas Istre pisao, oglasili su se i iz Općine Medulin.

- Noćas je Medulin bio svjedok tužnog događaja - požara koji se dogodio u medulinskoj luci. Oko 3.55 sati, vatrogasci su primili dojavu o požaru u nautičkom dijelu naše luke, otvorenom za javni promet, a kojom upravlja Lučka uprava Pula. Reagirali su brzo i hrabro, s 15-ak ljudi i četiri vozila, te su odmah krenuli u odvajanje zahvaćenih plovila i gašenje požara.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac bio je prisutan na licu mjesta od samog početka, pružajući podršku i pomažući službama.

Lučka uprava Pula je također odmah reagirala, pomažući u gašenju požara i spašavanju onoga sto se može spasiti. Posebno zaslužnim pokazali su se i pojedinci koji su gotovo "suludom" hrabrošću koja se vidi samo u najtežim situacijama skakali u more, odvezivali brodove, te vlastitim plovilima gurali buktinje. Želimo zahvaliti našim vatrogascima, djelatnicima Lučke uprave Pula, djelatnicima Buže, članovima DVD-a Medulin i svim našim mještanima koji su pružali pomoć u ovoj teškoj situaciji.

Šteta koju je požar prouzročio je ogromna, kako materijalno tako i emotivno. Ne možemo zanemariti činjenicu da su neki od izgorjelih brodova bili ne samo materijalno vrijedni, već dragocjeni za njihove vlasnike - simboli uspomena, avantura i snova. Unatoč tome, imamo sreću da nema ozlijeđenih osoba. Ipak, važno je istaknuti da posljedice požara ne smiju biti ignorirane. Emocije su razumljivo visoke među našim sugrađanima.

Nezapamćena tragedija zadesila je Medulin, našu luku i naše brodove. Iako je sama luka pod ingerencijom Lučke uprave Pula, osjećamo veliku odgovornost i potrebu staviti se na raspolaganje za što skorije saniranje nastale štete. Teška noć je iza nas, međutim moram zahvaliti svim mještanima, službama i svima koji su noćas pomagali spasiti što više brodica. Ovakve stvari se ne smiju ponavljati te pozivam sve nadležne državne službe na promptnu i koordiniranu akciju, izjavio je načelnik Ivan Kirac.

Još uvijek nije poznat uzrok požara, no kako je u obraćanju medijima rekao direktor Lučke uprave Pula Dalibor Brnos, koji je rekao da je područje na kojem je izbio požar pod nadzorom, tako da će na snimkama s nadzornih kamera vidjeti što se točno dogodilo.

Kakvu su situaciju zatekli na terenu, saznajemo od Edvina Matka Juršića, zamjenika zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Pula.

- U ranim jutarnjim satima, oko 4.25 sati, došao sam na teren, bio sam cijelo jutro ovdje s mještanima. Vatrogasci su napravili sve što je bilo u njihovoj moći, dečki su izuzetno spremni, koordinirani na terenu od strane svojih zapovjednika, spasilo se sve što se moglo spasiti, no nažalost stradalo je dvadesetak brodova, a ostalo je sve spašeno, i dečki su pokazali izniman trud.

Po pozivu Javne vatrogasne postrojbe Pula na teren su izašli vatrogasci DVD-a Medulin, koji su donijeli plutajuće upijajuće brane kako bi sve bilo spremno na terenu.

Postavljene su upijajuće brane kako bi se spriječilo onečišćenje mora, a cijela ova uvala Porat je u ingerenciji Lučke uprave, tako da će Lučka uprava dalje koordinirati cijelom akcijom, kaže Juršić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum