koncert

Vladimir Krpan nastupio u INK-u: Koncert za pamćenje barda hrvatskog pijanizma i klavirske pedagogije

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Vladimir Krpan održao je u ponedjeljak navečer izvanredan koncert u INK-u, u sklopu ciklusa Samo najbolje u organizaciji Artistic organisation Cristoforium iz Zagreba, a bio je to svečani recital u povodu 85. rođendana barda hrvatskog pijanizma i klavirske pedagogije.

Nevjerojatno sigurnim nastupom, pokazavši kako su godine tu samo prednost što se tiče savršenstva tehnike, savršene memorije – 100 minuta sviranja napamet, oduševio je publiku vjernih glazbenih znalaca koji redovito pohode ovakva zbivanja.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Zanimljivim programom uz dva bisa, izvodivši djela Domenica Scarlattija, Bacha, Jarnovića, te romantične note Beethovena i Chopina, priredio je koncert za pamćenje, uz nevjerojatnu lakoću sviranja, uvodeći gledatelje/slušatelje u neke drevne, romantične svjetove snova, posebice kada su na repertoaru bile Beethovenove i Chopinove skladbe. Jedan je bis bila skladba Luke Sorkočevića.

Pedantan nastup, tolika lakoća u izvedbi ostavili su bez teksta brojne posjetitelje, koji su nakon dovršetka koncerta komentirali da bi za 85. rođendan htjeli biti u formi poput njega.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Vladimir Krpan rođen je 1938. u Sv. Ivanu Zelini. Diplomirao je u razredu Svetislava Stančića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, magistrirao je na Accademiji di S. Cecilia u Rimu u klasi Carla Zecchija, studirao je kod Guida Agostija komornu glazbu u Rimu i klavir u Sieni, muzikologiju kod Luigija Ronge na Rimskom sveučlilištu, usavršavao se kod Renza Silvestrija u Rimu, a potom niz godina kod Artura Benedettija Michelangelija u Arezzu, Sieni, Bergamu i Luganu. Utemeljitelj je klavirskog odjela Visoke muzičke škole u Skoplju 1968., a od 1971. predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je odgojio nekoliko naraštaja izuzetnih mladih pijanista.

U njegovu djelovanju osobito mjesto zauzimaju skladbe hrvatskih skladatelja, a standardni klasični repertoar nerijetko slaže u neobične stilske cjeline. Surađivao je s brojnim glasovitim dirigentima te gostovao u svim hrvatskim i europskim glazbenim središtima, a višekratno u SAD, Rusiji, zemljama Bliskog i Dalekog Istoka. Snimio je nekoliko tisuća minuta solističke i komorne glazbe za radijske i TV postaje, realizirao 20 LP-ja i više od dvadeset kompaktnih ploča za razne nakladnike.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Odsvirao je tisuće koncerata: solistički, s orkestrima, s Triom Orlando (čiji je član od utemeljenja 1985.) te s Katarinom Krpan u klavirskom duu. Dobitnik je mnogih nagrada, trebale bi stranice teksta za nabrojati najvažnije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater