NOVI NOSAČ ZVUKA

CHARLENE FARRUGIA BOŽAC: Djela Arama Hačaturjana snimana u sjedištu londonske filharmonije

Pijanistica s međunarodnom karijerom i docentica na pulskoj Muzičkoj akademiji Charlene Farrugia Božac snimila je djela najpoznatijeg armenskog skladatelja 20. stoljeća Arama Hačaturjana za Grand Piano Records (Naxos Music Group) u eminentnom Henry Wood Hallu u Londonu - sjedištu londonskog simfonijskog orkestara i londonske filharmonije

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Charlene Farrugia Božac (Snimio Dejan Štifanić)

Charlene Farrugia Božac (Snimio Dejan Štifanić)


Pijanistica s međunarodnom karijerom i docentica na pulskoj Muzičkoj akademiji Charlene Farrugia Božac snimila je djela Arama Hačaturjana za Grand Piano Records (Naxos Music Group) u eminentnom Henry Wood Hallu u Londonu - sjedištu londonskog simfonijskog orkestara i londonske filharmonije.

Nosač zvuka dostupan je na svim vodećim svjetskim internetskim trgovinama i CD prodajnim mjestima.

Aram Iljič Hačaturjan smatran je "Vjesnikom cijelog sovjetskog Orijenta" i ostaje najpoznatiji armenski skladatelj 20. stoljeća. Stvorio je stil i nove oblike koji su pomirili zapadnjačku praksu s istočnjačkim idiomom.

Na ovom nosaču zvuka pronalazimo iznimno rijetko izvođena djela kao što su "Sedam recitativa i fuga". Fuge su nastale u ranoj skladateljevoj fazi, koje je kasnije u zreloj dobi revidirao i obogatio recitativima koji dočaravaju šarene glasove Hačaturijanovog djetinjstva u Tbilisiju.

Nadalje, tu su i "Dječji albumi" 1 i 2, osvježavajuće originalni, zabavni i provokativni. Ovi "Dječji albumi" pripadaju tradiciji koja seže sve do Bacha, Schumanna i Čajkovskog.

Za taj projekt snimanja albuma bio je angažiran Ateş Orga, jedan od najeminentnijih britanskih producenata za klasičnu glazbu, koji iza sebe ima nagrade kao što su: BBC Music Magazine, Royal Philharmonic Society Music Award, Classic CD Concerto Award, Gramophone, Penguin Guide Rosette, Diapason d'Or, Liszt International Grand Prix, a bio je producent svjetski poznatim glazbenicima kao što su: Vladimir Ashkenazy, London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra i ostali.

Ulogu tonskog majstora i editora na sebe preuzeo je Dave Rowell, dobitnik Grammy Awards, BBC Music Magazine Awards, Gramophone Awards, Opus Classic Awards, International Classical Music Awards. Snimao je za prestižne izdavačke kuće kao što su: Decca, Deutsche Grammophon, Naxos, samo da nabrojimo samo neke.

- Glazba je fizički, mentalni i duhovni proces u kojem pokušavamo prenijeti skladateljeve misli, nadilazeći osobni ego zasnivajući svoju interpretaciju na tekstu koji je pred nama. Osjećam se vrlo sretna što sam upoznala i surađivala s producentom Ateş Orgom, piscem ogromnog glazbenog znanja i dubokog analitičkog duha. Tijekom jednog od naših mnogobrojnih razgovora otkrila sam, uglavnom nepoznatih sedam recitativa i fuga Arama Hačaturijana. Proučavajući ih, bila sam vrlo iznenađena kada sam otkrila da ne postoje dostupne snimke. U tom sam trenutku uzela stvar u svoje ruke i odlučila snimiti ih. Moj odabir Hačaturjanovih "Dječjih albuma 1 i 2" uslijedio je potpuno prirodno, budući da se dobro nadopunjuju sa šest recitativa i fuga. Velika zahvala ide BOV Joseph Calleja Foundation koja je omogućila da se ovaj projekt u potpunosti realizira, kazala je Charlene Farrugia Božac.

U prosincu ove godine, Charlene predstoji još jedna objava novog CD-a pod istom etiketom Grand Piano Records (Naxos Music Group) s djelima suvremenog skladatelja Karla Fiorinija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater