Direktor HTZ-a na Sastanku u Varšavi

Hrvatska je Poljacima omiljena odmorišna destinacija

| Autor: Glas Istre
(Foto: HTZ)

(Foto: HTZ)


Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, ujedno i potpredsjednik ETC-a (Europska putnička komisija) sudjelovao je u Varšavi, u prostorijama Državnog etnografskog muzeja, na Sastanku lidera turističke branše koji je okupio lidere poljskog turizma. Riječ je o konferenciji na kojoj su uz Staničića, predstavnici najvećih poljskih turističkih agencija, turoperatora, institucija i organizacija, razgovarali o suvremenim izazovima i praksama turističkog sektora.

Staničić je, između ostalog, na temelju odnosa Poljaka i Hrvata u kontekstu turističkih rezultata, objasnio što najviše pogoduje ostvarivanju pozitivnih pomaka i trendova u sektoru koji je nerijetko glavni pokretač nacionalnog gospodarstva. Osim toga, osvrnuo se i na utjecaj klimatskih promjena na turizam u Hrvatskoj i potrebu prilagodbe turističkog sektora pravilima održivosti.

"Hrvatska već godinama svoj turistički brend uvelike gradi na atributima "ekološke oaze Europe" tj. zemlje koja je na gotovo svim emitivnim tržištima prepoznata kao autentična i očuvana, bilo u pogledu prirodnih resursa, bilo u pogledu tradicijskih i kulturoloških vrijednosti.

Znamo da Poljaci iznimno cijene hrvatsko more, kulturološku bliskost te kompatibilnost mentaliteta. Cilj nam je u budućnosti izbjeći fenomen prekomjernog turizma te očuvati komparativne prednosti Hrvatske zasnovane na imageu destinacije koja je uspjela zadržati svoj izvorni identitet na dobrobit domaćeg stanovništva i naših posjetitelja", izjavio je Staničić dodavši kako je Hrvatska tijekom cijele godine dostupna poljskim gostima kroz sve bolju zrakoplovnu povezanost, kao i cestovnim putem, što je dodatno pojednostavljeno ulaskom naše zemlje u schengenski prostor. "Želimo se na poljskom tržištu snažnije pozicionirati kao vrhunska mediteranska destinacije kvalitetne ponude", poručio je Staničić.

O aktualnim smjerovima u kojima se kreće današnji turizam, govorili su, između ostalih, predsjednik poljskog Instituta za istraživanje turizma Andrzej Betlej, predsjednik Poljske turističke komore i član upravnog odbora ECTAA Paweł Niewiadomski te državni tajnik odgovoran za turizam Piotr Borys, komentirajući stav glavnih europskih tijela prema turističkoj industriji. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici najpoznatijih poljskih organizatora putovanja poput agencija Itaka, Rainbow, Coral Travel i Grecos.

"Susret direktora HTZ-a s ključnim predstavnicima poljskog turističkog sektora pruža nam priliku za dodatnim jačanjem suradnje u smislu razvoja turizma naših dviju zemalja. Iznimno smo optimistični u vezi potencijala koji dolazi s poljskog tržišta te i u ovoj godini očekujemo snažan doprinos Poljaka ukupnim turističkim rezultatima Hrvatske", poručila je Małgorzata Kowalska, direktorica Predstavništva HTZ-a u Poljskoj.

Dodajmo kako su Poljaci u dosadašnjem dijelu godine u našoj zemlji ostvarili preko 26 tisuća dolazaka i više od 94 tisuća noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 34 posto u dolascima i 30 posto u noćenjima. Omiljene destinacije Poljaka u dosadašnjem dijelu godine su Zadar, Dubrovnik, Zagreb i Split.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter