skijate li?

Hrvatska oživljava zimski turizam: Naša skijališta samo su djelići turističke puzzle koja se polako i ustrajno slaže

| Autor: Hina
(Snimio Mateo Levak)

(Snimio Mateo Levak)


Za skijanje imamo ograničavajuće faktore zbog manjka snijega, ali imamo puno mogućnosti za razvoj zdravstvenog te sportsko-rekreativnog, adventskog te planinarskog turizma.

Cilj je da se udio zimskog turizma do 2030. digne na 25 posto sa sadašnjih 16 posto, piše u nedjelju Večernji list.

Hrvati vole snijeg, mnogi obožavaju i skijati, a na zimovanje ih godišnje samo u inozemstvo putuje dvjestotinjak tisuća. Hrvatska se može pohvaliti i Kostelićima, koji su godinama suvereno vladali bijelim stazama, ali i entuzijastima koji vjeruju da popularno mediteransko ljetno odredište može biti i destinacija zimskog turizma. Pogotovo kada, kao zadnjih dana, zima pokaže zube.

Na poznatom riječkom skijalištu Platak, recimo, ski-sezona trebala je početi već ovaj vikend, a na još poznatijem Sljemenu to planiraju za kraj ovog mjeseca.

– Skijaška sezona ove će se godine odvijati na Bijelom i Zelenom spustu. Crveni spust neće se moći koristiti, s obzirom na to da je sedežnica Trosjed, koja se nalazi na Crvenom spustu, teško oštećena u srpanjskom nevremenu. Stručnjaci iz austrijske tvrtke Doppelmayr obavili su monitoring i ekspertizu oštećenja te utvrdili da je opseg oštećenja prevelik za popravak, odnosno, vraćanje sedežnice u funkciju. No, u proračunu za ovu godinu osigurana su sredstva za nabavu nove žičare za potrebe Crvenog spusta i uskoro ćemo pokrenuti postupak javne nabave – poručuju sa Sljemena, gdje je početkom proteklog tjedna Bijeli i Zeleni spust zabijelilo pet centimetara prirodnog snijega, a zasnježuju se i umjetnim snijegom.

Na Platku, pak, ove godine imaju novu žičaru dužine 800 metara, sa 114 sjedala, koja u sat vremena može prevesti 2400 skijaša. Usporedbe radi, maksimalni kapacitet stare bio je 900 skijaša u sat vremena. Investicija od 4,8 milijuna eura znatno će unaprijediti kvalitetu skijanja i komociju skijaša, a dobra je vijest da su i na Sljemenu i na Platku zadržali lanjske cijene ski-karata unatoč općim poskupljenjima.

Svojevrsne perjanice zimskog turizma, Sljeme i Platak, ipak nisu i turističke predvodnice u zimskim mjesecima. Odnosno, naša skijališta, među kojima su najpoznatija upravo dva spomenuta, samo su djelići turističke puzzle koja se polako i ustrajno slaže u mjesecima od listopada do ožujka – travnja, piše novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter