TENIS

Mladi pulski tenisač nanizao tri osvojena turnira do 14 godina: DOMINIK BANOVIĆ KREĆE U OZBILJNE TENISKE VODE

Osvojio sam zadnja tri turnira na kojima sam nastupao, bez izgubljenog seta u finalima te u godinu dana skočio sa 150. na 13. mjesto ljestvice hrvatskih tenisača do 14 godina, kaže Dominik koji se između košarke i tenisa odlučio za bijeli sport. I pogodio

| Autor: Roberto CAR
S TRENEROM - Albert Lončarić i Dominik Banović

S TRENEROM - Albert Lončarić i Dominik Banović


Kažu da rad uvijek stigne na naplatu. To se u slučaju Dominika Banovića, mladog pulskog tenisača, svakako ostvarilo. Napornim treninzima ovaj je učenik 7. razreda OŠ Vidikovac u godinu dana skočio sa 150. na trenutno 13. mjesto najboljih hrvatskih tenisača u konkurenciji do 14 godina. A, tek ovaj zadnji niz rezultata…

Geni i rad

- Osvojio sam zadnja tri turnira na kojima sam nastupao, kaže skromno Dominik. I brzo dodaje. - Bez izgubljenog seta u finalima. Zapravo, izgubio sam najviše dva seta u ta tri finalna susreta na turnirima u Đakovu, Čakovcu i Osijeku. Ukupno imam omjer 19-1. Izgubio sam tek jedan susret u skupini, pošto se igra sistemom Round Robin (svako sa svakim) i onda najbolji idu u finale, a ostali igraju utješni turnir.  

Dakle, tri turnira, tri pobjede. Zvuči jednostavno, ali baš i nije. Iza tih rezultata kriju se sati i sati treninga uz paralelno školovanje i uz sva ograničenja vezana uz koronavirus. U stvari, možda je baš koronavirus "krivac" za ove uspjehe.

- Ranije sam paralelno igrao košarku za Stoju i tenis. Kako se košarka više nije mogla trenirati u dvorani, odlučio sam se samo za tenis. Prevagnula je ljubav prema tenisu kojeg treniram od svoje šeste godine, s time da sam od devete počeo ozbiljno trenirati, dodaje Banović koji se prethodno iskazao i u atletici gdje je bio pobjednik Istarske lige. Što je samo još jedan dokaz kako jabuka ne pada daleko od stabla. Njegov otac Sergio Banović bio je vrhunski atletičar koji i dan danas drži hrvatski kadetski rekord na 5.000 metara (15:48.2) iz 1974. godine. Osim gena, za teniski iskorak zaslužan je i višegodišnji rad s trenerom Albertom Lončarićem.

- Radimo zajedno tri godine, ali tek je sad rezultat toga stigao na naplatu. U zadnjih sedam, osam mjeseci popravio se 80 posto, pojašnjava Albert Lončarić, koji je kao igrač bio 680. na ATP ljestvici, a u tri je navrata bio i viceprvak Hrvatske u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Uz jedan osvojeni turnir, glavnom je igrao lige u Italiji i Njemačkoj, a trenutno u Hrvatskoj ligi brani boje Rabca. - S Dominikom sam od početka radio na tehnici koja je potrebna za profesionalno igranje tenisa i postupno smo dizali količinu rada, ali ujedno i radili na prevenciji ozljeda kao i rekuperaciji. Nema preskakanja stepenica u radu i to je ove sezone dalo prve rezultate.

Kod Piattija

Do tri osvojena zemljana turnira Dominik je stigao trenirajući pet puta tjedno, s time da uz teniski dio treninga postoji i onaj kondicijski kojeg radi s nekadašnjim pulskim atletskim olimpijcem Elvisom Peršićem. A sad slijedi ono glavno.

- Nastupit ću u Zagrebu na prvenstvu Hrvatske do 14 godina koje počinje 22. ovog mjeseca, dodaje Dominik. - Dolazak su najavili svi najbolji hrvatski tenisači, čak i oni koji uglavnom igraju turnire izvan Hrvatske. Kako za razliku od ostalih turnira ovdje ne postoji Round Robin, već se igra na ispadanje kao u seniorskom tenisu, dosta će toga ovisiti o ždrijebu.

Prvenstvom Hrvatske zaokružit će ovu školsku godinu, a onda na ljeto kreće ambicioznije. Plan je da ide u kamp znanog Riccarda Piattija u Italiji te da nastupa na brojnim turnirima. Mladi Dominik sad kreće u ozbiljne teniske vode.

Puli nedostaje dvorana

Dominik trenira na zemlji i pobjeđuje na zemlji. No, zemljana sezona u svijetu tenisa sve je kraća, sve se više igra na drugim podlogama koje zahtijevaju - dvoranu.

- Nedostatak dvorane nam je veliki problem, ne samo zbog podloge. Tijekom zime, zbog kiše ili hladnoće jednostavno nemamo pravih uvjeta za rad. Kad bi imali dvoranu za tenis, kao što je to slučaj u nekim drugim hrvatskim gradovima, imali bi puno bolje rezultate. Ovako je teško pratiti konkurenciju, dodao je trener Lončarić.

Tenis na Bunarini

Dominik je član novog pulskog kluba TK Pule te trenira na Bunarini. Nakon što je prije bio član Smrikve, a lani nastupao za Pećine, sad trenira uz ostale kvalitetne mlade pulske igrače kao što su prošlogodišnji prvak Hrvatske do 12 godina Fran Lorković, Ariu Marić Modrušan i Leonardo Tanger.

- Konkurencija u klubu je jaka i tjera me naprijed, zadovoljno je dodao Banović napomenuvši kako treneri Pule Ivo Lorković i Ivan Kovčalija već rade s više od 50-ero djece.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater