KIJEV / WASHINGTON

Zelenskij razgovarao s Bidenom o ublažavanju krize i financijskoj pomoći

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je obznanio da je u četvrtak imao dugačak razgovor s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u kojem su razmatrali zajedničke akcije po pitanju ublažavanja napetosti u odnosima s Rusijom.

Washington podržava Ukrajinu u krizi nastaloj gomilanjem ruskih vojnih postrojbi na njezinoj granici, što Ukrajinci smatraju prijetnjom i narušavanjem nacionalne sigurnosti, dok Rusija poriče da planira napad na susjednu državu.

"Razgovarali smo o diplomatskim naporima na smanjivanju napetosti i složili se oko zajedničkih akcija u budućnosti. Zahvalio sam predsjedniku Bidenu za neprekidnu vojnu pomoć. Razgovarali smo i o mogućoj financijskoj pomoći Ukrajini", poručio je ukrajinski predsjednik putem društvene mreže Twitter.

Iz Bijele kuće su uputili službeno priopćenje u kojem je istaknuto da je predsjednik Joe Biden u razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom ponovio spremnost Washingtona za odlučan odgovor u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu.

U priopćenju stoji i kako je Biden rekao da Sjedinjene Države traže način za dodatnu makroekonomsku podršku kojom bi pomogli ukrajinsku ekonomiju u trenutku pritiska izazvanog gomilanjem ruskih vojnih snaga u pograničnom području.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini