LONDON

Zeleni pozivaju na odgađanje klimatskih pregovora u Glasgowu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Koalicija koja broji više od 1500 skupina za zaštitu okoliša u utorak je pozvala da se odgode veliki međunarodni klimatski pregovori koji bi se trebali održati sljedeći mjesec, rekavši da bi pristup tim pregovorima bio nejednak.

Cilj pregovora je poticanje ambicioznijih obveza zemalja u postizanju ugljične neutralnosti do 2050. godine te zadržavanje porasta prosječne globalne temperature ispod 2 stupnja Celzija tijekom ovog stoljeća, u skladu s Pariškim sporazumom iz 2015. godine.

Obično delegati iz više od 190 zemalja sudjeluju na godišnjim pregovorima, no dok se mnoge zemlje bore s covidom-19, a siromašnije zemlje pokušavaju osigirati pristup cjepivima, razgovori bi trebali biti odgođeni, rekla je Mreža za klimatsku akciju (CAN).

Konferencija COP26, koja je prošle godine odgođena zbog covid krize, trebala bi se održati od 31. listopada do 12. studenog u Glasgowu u Škotskoj.

"Naša zabrinutost je da će zemlje koje su najteže pogođene klimatskom krizom i one kojima nedostaje potpora bogatih nacija u opskrbi cjepivima biti izostavljene iz pregovora", rekao je izvršni direktor CAN-a, Tasneem Essop.

Britanija, domaćin konferencije COP26, rekla je u lipnju da će ponuditi cjepiva delegatima koji ih trebaju te je otad rekla da će cijepljenje u sklopu ovog programa započeti ovaj tjedan.

Međutim, CAN je priopćio da Britanija sporo dostavlja cjepiva te će u mnogim zemljama izostati rezultat.

Problem je dodatno pogoršan, rečeno je, potrebom da necijepljeni delegati borave u hotelskoj karanteni 10 dana ako dolaze iz jedne od zemalja koje se nalaze na britanskoj takozvanoj crvenoj listi zemalja. 

Britanski predsjednik COP26-a, Alok Sharma, rekao je da će Britanija platiti troškove karantene te da je ključno da se pregovori nastave kao što je planirano.

"Prioritet je da se čuju glasovi onih na koje su najviše utjecale klimatske promjene. Ako radimo za naš planet, trebamo sve zemlje i civilno društvo da u Glasgowu iznesu svoje ideje i ambicije", rekao je Sharma u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater