BERLIN

Zeleni pobjednici u Berlinu, socijaldemokrati u Mecklenburgu-Zapadnom Pomorju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na nedjeljnim izborima za lokalne parlamente u njemačkim saveznim pokrajinama Berlin i Mecklenburg-Zapadno Pomorje, Zeleni su prema prvim prognozama osvojili najviše glasova u Berlinu dok su socijaldemokrati zadržali prednost u Mecklenburg-Zapadnom Pomorju.

Zeleni su s osvojenih 23,5 posto, što je porast od 8,3 posto u usporedbi s posljednjim izborima prije pet godina, iznenađujuće najjača snaga na izborima za parlament glavnog grada – pokrajine Berlina.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je s 21,5 posto ostala na istoj razini, te će vjerojatno nakon 20 godina izgubiti poziciju gradonačelnika. Tu bi funkciju mogla preuzeti glavna kandidatkinja Zelenih Bettina Jarrasch.

Posljednjih pet godina je u Berlinu vladala koalicija socijaldemokrata, zelenih i stranke Ljevica.

Desno populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je u Berlinu ostvarila velike gubitke te je prepolovila broj glasača na sedam posto.

CDU je u Berlinu s 15 posto ostvario najgori rezultat u poslijeratnoj povijesti.

U saveznoj pokrajini Mecklenburg–Zapadno Pomorje su lijevo orijentirane snage izišle kao pobjednici izbora za lokalni parlament.

SPD, koji je i posljednjih pet godina vladao ovom sjevernom saveznom pokrajinom s oko 1,3 milijuna birača, poboljšao je svoj rezultat za 6,4 posto te sada uživa podršku 37 posto birača.

Stranka Zeleni je poboljšala svoj rezultat za 2,2 posto na 7 posto.

Druga po jačini stranka u Mecklenburg–Zapadnom Pomorju je AfD s 18,5 posto glasova što je 2,3 posto manje nego prije pet godina.

CDU s kojim je SPD posljednjih pet godina vladao ovom saveznom pokrajinom, osvojio je 14 posto glasova što je pet posto manje nego 2016.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater