Austrija:

Zasad dopušten samo jedan prosvjed uperen protiv skupa u Bleiburgu

| Autor: Hina
Hina

Od dva prosvjeda koja su najavljena za subotu, a koji su upereni protiv okupljanja na Lojbaškom polju pored Bleiburga, za sada je dopušten samo jedan, javljaju u srijedu austrijski mediji. 

 Prvi prosvjed, koji organizira Martin Diendofer iz organizacije „Neovisna ljevica“ (Unabhängige Linke), održava se u samom Bleiburgu i već je dobio dozvolu policije.
 Drugi prosvjed, kojeg organizira bivši zastupnik stranke Zeleni Karl Oellinger, još nije dopušten jer predviđa mimohod na samom Lojbaškom polju (Loibacher Feld).
 Pretpostavlja se da policija strahuje od direktnog sukoba sa sudionicima komemorativnog skupa na Lojbaškom polju. 
 Prošle subote je u Bleiburgu već održan prosvjed udruge Koruški partizani, koja se protivi okupljanju na Lojbaškom polju. Na prosvjedu se okupilo oko 200 sudionika. 
 Desna, populistička stranka Savez za budućnost Austrije (BZÖ) od vlasti je tražila zabranu prosvjeda partizanskih veterana i ukidanje subvencioniranja udruge Koruški partizani optužujući ju da se zalaže za podjelu Koruške. 
 Mediji ukazuju na to da je prošlih godina na komemorativnom skupu za žrtve Bleiburga uhićeno više osoba zbog isticanja zabranjenih simbola iz razdoblja nacionalsocijalizma, a da je ove godine zakonska osnova promijenjena s obzirom na to da je od 1. ožujka zabrana proširena i na znakovlje ustaške tvorevine tzv. Nezavisne države Hrvatske (NDH). 
 Austrijska novinska agencija APA komemorativni skup pored Bleiburga opisuje kao „okupljanje osoba koje žive u prošlosti i koje na krivi način interpretiraju ulogu NDH kao vazala Hitlerove Njemačke“.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum