BEJRUT

Zarif u Bejrutu: Libanonci moraju sami odlučivati o sudbini svoje države

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Samo Libanonci i njihovi predstavnici mogu odlučivati o budućnosti države, rekao je u petak tijekom posjeta Bejrutu iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif. 

Iranski ministar Zarif govorio je u libanonskoj prijestolnici nakon što su se američki i francuski dužnosnici susreli s libanonskim predsjednikom Michelom Aounom.

Iran u Libanonu podržava moćan i naoružan pokret Hezbolah, dio vladajuće koalicije koja je nedavno odstupila s vlasti. Europska unija i Sjedinjene Države Hezbolah klasificiraju kao terorističku organizaciju. 

Zapadni diplomati pozivaju državu na borbu protiv korupcije i provedbu dugo odgađanih reformi kako bi joj se odobrila financijska pomoć u sve dubljoj ekonomskoj krizi.

„Mi smatramo da nije ljudski iskorištavati bol i patnju naroda za političke ciljeve“, kazao je Zarif na konferenciji za novinare uz vršitelja dužnosti libanonskog ministra vanjskih poslova. 

„Vjerujemo da vlada i narod Libanona moraju odlučivati o sudbini države“. 

Libanonci su izašli na ulice, optužujući političku elitu za probleme s kojima se država nosi, i prije eksplozije 4. kolovoza u kojoj je preminulo najmanje 172 i ozlijeđeno više od 6 tisuća ljudi, dok je 300 tisuća stanovnika ostalo bez svojih domova.

Aoun, predsjednik iz redova kršćana maronita, u petak je na Twitteru objavio da se susreo i s američkim podtajnikom za politička pitanja Davidom Haleom i francuskom ministricom obrane Florence Parly. 

Hale je u četvrtak najavio da će se američki FBI pridružiti istrazi eksplozije, pozvavši na kraj „disfunkcionalnih vlada i praznih obećanja“. 

Libanonu je stigla velika količina inozemne pomoći, no međunarodna zajednica uvjetuje financijsku pomoć reformama.

Zarif je kazao kako su Teheran i privatne iranske tvrtke spremne pomoći Libanonu u obnovi grada i podizanju državnog električnog sektora.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini