ZAGREB

Zapovjednik Nacionalne garde Minnesote u posjetu Hrvatskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, admiral Robert Hranj sastali su se u četvrtak u Zagrebu sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote, general bojnikom Shawnom Mankeom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, priopćilo je ministarstvo obrane.

Tijekom posjeta naglašena je snažna veza i prijateljstvo između Oružanih snaga RH i Oružanih snaga SAD-a, a posebno suradnja s Nacionalnom gardom koja traje već 26 godina.

Istaknuta je suradnja pri uvođenju helikoptera UH-60 Black Hawk u operativnu uporabu kroz zajedničku obuku pilota i tehničara kao i suradnja u uvođenju BVP Bradley u operativnu upotrebu.

Ministar i general su potvrdili su izvrsne bilateralne odnose dviju država, koje se posebno ističu kroz državni Program suradnje između Oružanih snaga Republike Hrvatske i Nacionalne garde Minnesote.

"Ministarstvo obrane Republike Hrvatske pozdravlja svaku priliku za jačanje bilateralne i obrambene suradnje između naših država. Suradnja Hrvatske vojske s Nacionalnom gardom Minnesote od velike je važnosti za nas i u kontekstu zajedničkog doprinosa jačanju sposobnosti NATO-a“, rekao je Banožić.

Složili su se kako svaka država članica NATO-a treba nastaviti ulagati u jačanje sposobnosti nacionalnih oružanih snaga. General Manke je pozdravio je odluku Hrvatske o nabavi vozila pješaštva Bradley i helikoptera Black Hawk te je pohvalio podršku koju Hrvatska pruža ratom zahvaćenoj Ukrajini.

"Uvjeren sam da će naša buduća suradnja rezultirati značajnim napretkom i razvojem sposobnosti, čime doprinosimo ne samo jačanju nacionalne već i regionalne i savezničke sigurnosti“, rekao je admiral Hranj istaknuvši važnost suradnje u cilju razvoja naših sposobnosti te se zahvalio zapovjedniku Nacionalne garde Minnesote na uloženom naporu i prijenosu znanja i iskustava pripadnika američke partnerske nacionalne garde. 

"Zadovoljstvo mi je razgovarati o područjima buduće suradnje kao i daljnjim mogućnostima važnim za razvoj sposobnosti hrvatskih snaga u cilju jačanja nacionalnih i savezničkih sposobnosti“, rekao je Manke te dodao kako mu je drago što će imati prilike sudjelovati na obilježavanju 5. kolovoza kao vrlo važnog datuma u novijoj povijesti hrvatskog naroda. 

U sklopu službenog posjeta, Manke je obišao Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske.

Obrambena suradnja s oružanim snagama Sjedinjenim Američkim Državama odvija se u različitim funkcionalnim područjima, a značajan segment zauzima suradnja s Nacionalnom gardom Minnesote koja se provodi kroz državni Program suradnje (State Partnership Program) koji je s RH pokrenut u lipnju 1996. godine.

Program danas predstavlja jedan od glavnih alata međunarodne vojne suradnje oružanih snaga SAD-a, čija je vrijednost u suradnju vojnih i civilnih institucija pojedine savezne države SAD i njene nacionalne garde s odabranim partnerom, stoji u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater