SAD:

Washington osudio posjet UN-ova čelnika za protuterorizam Kini

| Autor: Hina
EPA

EPA


Sjedinjene Države su u petak prosvjedovale pri UN-u protiv, kako su ga nazvale, "veoma neprimjerenog" posjeta njegova čelnika za suzbijanje terorizma kineskoj pokrajini Xinjiangu, ocijenivši da bi mogao ozakoniti kampanju represije Pekinga nad muslimanskim zajednicama.

Ujedinjeni narodi su u četvrtak objavili da glavni podtajnik za protuterorizam Vladimir Voronkov boravi ovog tjedna u posjetu Kini.

Zamjenik američkog državnog tajnika John Sullivan je u petak telefonom razgovarao s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom "kako bi izrazio veliku zabrinutost" Washingtona zbog posjeta Xinjiangu, rekla je glasnogovornica američke diplomacije Morgan Ortagus u priopćenju.

"Takav posjet je veoma neprimjeren s obzirom na neviđenu kampanju represije nad Ujgurima, pripadnicima kazaškog i kirgiskog naroda te drugih muslimana koja se trenutačno provodi u Xinjiangu", dodala je.

Kineske vlasti su u ime borbe protiv terorizma, islamizma i separatizma znatno pooštrile nadzor u toj pokrajini i otvorile "centre za stručnu obuku" za osobe koje sumnjiče za islamsku radikalizaciju. Udruge za ljudska prava koje podupire američka administracija, ocjenjuju da je milijun ljudi bilo i još je zatvoreno u tim centrima za koje drže da su kampovi za politički preodgoj.

"Peking i dalje pogrješno predstavlja svoju kampanju represije nad Ujgurima i drugim muslimanima kao legitimnu protuterorističku mjeru", ističe američka diplomacija. "UN-ov najviši dužnosnik za suzbijanje terorizma dovodi u opasnost UN-ov ugled i vjerodostojnost na polju suzbijanja terorizma i ljudskih prava pružajući potporu tim lažnim optužbama", rekla je.

Posjet Vladimira Voronkova je prije toga kritizirala organizacija Human Rights Watch.

"To je područje trebao posjetiti UN-ov dužnosnik za ljudska prava a ne za protuterorizam", ističe u priopćenju nevladina organizacija kritizirajući UN zbog toga što prihvaća kinesku retoriku o stanju u regiji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of