VARŠAVA

Vladajući nacionalisti u Poljskoj potpisali novi sporazum

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poljska vladajuća nacionalistička stranka potpisala je novi koalicijski sporazum u subotu, završivši tjedne sukoba unutar trostranačke koalicije. 

Čelnici stranke Pravo i Pravda (PiS) i manjih konzervativnih stranaka Ujedinjena Poljska i Sporazum potpisale su sporazum u uredima Prava i pravde u Varšavi u subotu, no nije otkriveno više detalja o tome kako će koalicija u praksi funkcionirati. 

"Potpuno sam siguran da će ove godine biti dobre za Poljsku. Ovaj sporazum to jamči", rekao je šef PiS-a i de facto poljski čelnik Jaroslaw Kaczynski, na konferenciji za medije kojoj su također prisustvovali čelnici dvaju manjih koalicijskih partnera i premijer Mateusz Morawiecki. 

Poslije kratkih izjava, čelnici su potpisali sporazum i otišli. 

Tri stranke već tvore vladu no koaliciju razdiru unutarnje borbe po pitanju LGBT problematike, prava životinja i odnosa s Europskom unijom. Čelnici PiS-a prijetili su manjinskoj vladi i prijevremenim izborima. 

Koalicija koju predvodi PiS pobijedila je u seriji izbora od 2015. godine, no stranka se nalazi pod velikim pritiskom zbog ekonomskih poteškoća dodatno pogoršanih koronavirusom.

Subotnji sporazum najvjerojatnije će osigurati da koalicija zadrži većinu u donjem domu parlamenta, što će im omogućiti veću kontrolu nad medijima i nastavak reformi pravosuđa, na što oporba gleda kao na potkopavanje nezavisnosti sudova. 

Ranije ovaj tjedan lokalni mediji izvijestili su da sporazum znači da će Kaczynski postati zamjenik premijera zadužen za ministarstvo pravosuđa, unutarnjih poslova i obrane. 

Ako se to ispostavi točnim, imenovanje Kacynskog bit će viđeno kao pokušaj kontrole ministra pravosuđa Zbigniewa Ziobroa, koji predvodi Ujedinjenu Poljsku i želi da Varšava zauzme borbeniji stav glede problematika poput ženskih i homoseksualnih prava i reforme pravosuđa.

Ziobro se traži povlačenje Poljske iz Istanbulske konvencije koju je nazavo "feminističkom izmišljtinom za opradavanje gay idleogije" i protivi se istospolnim brakovima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater