TRGOVINSKI RAT

Više od 60 američkih industrijskih grupa u koaliciji protiv Trumpovih carina

EPA

EPA


Nakon mjeseci vođenja tihog rata protiv trgovinskih carina predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koje su dosegnule razmjere koje nitko nije mogao ni zamisliti, više od 60 američkih industrijskih grupa pokrenulo je koaliciju kako bi borbu premjestile u javni prostor.

Formiranje te skupine, Amerikanci za slobodnu trgovinu, dolazi nakon što se Trump razmahao s carinama u nastojanju da trgovinske partnere prisili na ustupke ili u uvjerenju da će carine zaštiti, pa i otvoriti nova radna mjesta u SAD-u.

„Mnoge interesne skupine mislile su da to neće toliko dugo trajati ili otići tako daleko, no negativni učinak carina konačno je doveo sve do toga da kažu: ’Što je dosta, dosta je’“, rekla je u srijedu Nicole Vasilaros, glavna lobistica Nacionalne udruge brodara, čiji članovi važu hoće li otpuštati radnike nakon što su im troškovi poslovanja porasli čak 35 posto.

Trump je dosad nametnuo 25-postotne carina na kinesku robu vrijednu 50 milijardi dolara, pretežno industrijske strojeve i osnovne dijelove elektronike kao što su primjerice poluvodiči.

Prijeti daljnjim uvođenjem carina na kineske proizvode u vrijednosti od 200 milijardi dolara, pri čemu bi udario na robu šire potrošnje, a prijetnja s dodatnih 267 milijardi dolara pokrila bi praktično cijeli kineski izvoz u SAD.

Kina je zaprijetila istom mjerom, što bi uključivalo i akcije protiv američkih tvrtki koje tamo posluju.

Washington traži da Peking bolje štiti američku intelektualnu imovinu, smanji američki trgovinski višak, dopusti američkim tvrtkama veći pristup njihovom tržištu i povuče program subvencioniranja visoko-tehnoloških industrija.

Novostvorena industrijska koalicija predstavlja neke od najvećih nacionalnih tvrtki – American Petroleum Institute, koji predstavlja najveće naftne kompanije, poput Exxon Mobila i Chevrona, te Udrugu maloprodajnih industrija, koja predstavlja tvrtke poput Targeta.

„Puno posla je napravljeno u proteklih osam mjeseci u pokušaju uvjeravanja predsjednika i administracije da carine neće djelovati. Naš je stav da nije prekasno“, rekao je Dean Garfield, izvršni direktor Vijeća informacijsko-tehnološke industrije, koje uključuje kompanije, kao što su Microsoft, Apple i Alphabet, krovna kompanija Googlea.

Dok je Trump prijetio carinama tijekom predsjedničke kampanje i okončao američko sudjelovanje u Trans-pacifičkom partnerstvu, velikom multinacionalnom trgovinskom paktu, samo je nekolicina promatrača ozbiljno shvatila njegove prijetnje.

Trump je od tada u više navrata pokazao da je ozbiljan po pitanju carina, pojačavajući napade na Kinu, prijeteći carinama na uvoz automobila i namećući pro-američki Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), čak riskirajući uništavanje pakta triju zemalja potpisnica.

Koalicija je nastala iz tjednih sastanaka predstavnika industrija koje je organizirala Nacionalna maloprodajna federacija (NRF), čiji su članovi Amazon.com, Macy's i Walmart.

„U ovo je uključen gotovo svaki sektor američkog gospodarstva“, rekao je David French, glavni lobist NRF-a.

Grupa cilja republikanske zastupnike u Kongresu. Zastupnici u Kongresu nisu uspjeli usporiti Trumpov protekcionistički marš, a tek je nekolicina bila spremna javno govoriti zbog straha od izazivanja Trumpovog i republikanskog gnjeva.

Koalicija se nada potaknuti republikanske zastupnike da prisile Trumpa da odbaci politiku uvođenja carina i pokušaju ga uvjeriti da bi njegove trgovinske politike mogle poništiti učinke pozitivnih poteza, kao što su porezno rasterećenje i smanjenje regulacija u pojedinim poslovnim sektorima. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini