NOVI SOJ

VEĆ VIĐEN SCENARIJ: Velike firme počele raditi na cjepivu protiv omikrona

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (snimio D. ŠTIFANIĆ)

Ilustracija (snimio D. ŠTIFANIĆ)


Velike farmaceutske tvrtke počele su raditi na cjepivu i za najnoviju varijantu koronavirusa - omikron.

Kao što je poznato, taj soj je okarakteriziran kao opasan jer ima jako puno mutacija, premda još nije poznato što će to značiti u praksi.

BioNTech je objavio da je počeo raditi na cjepivu za omikron zajedno s partnerom Pfizerom, piše T-portal.

Johnson & Johnson također radi na specifičnom cjepivu za tu varijantu.

"Počeli smo raditi na osmišljavanju i razvoju novoga cjepiva za omikron i ako zatreba brzo ćemo krenuti u klinička ispitivanja", rekao je Mathai Mammen, direktor razvoja u toj farmaceutskoj kompaniji.

Moderni će možda trebati mjeseci da počne isporučivati cjepivo koje djeluje protiv varijante omikron, rekao je izvršni direktor Stephane Bancel za CNBC, dok je Rusija uvjerena da je njezino cjepivo Sputnjik V učinkovito i protiv nove varijante, a u protivnom je spremna proizvesti stotine milijuna booster doza.

Bancel je u intervjuu za CNBC rekao da zasad nije poznata učinkovitost cjepiva protiv te varijante i da bi se više trebalo znati za otprilike dva tjedna.

Moderna je u petak objavila da radi na prilagođavanju cjepiva novoj varijanti te da testira veću dozu postojeće "booster" doze i proučava verzije cjepiva za zaštitu od više varijanti. 

Rusija je u ponedjeljak objavila da će, bude li potrebno, biti spremna ponuditi booster doze za zaštitu protiv omikrona, no Kremlj je naveo da je nervozna reakcija tržišta na novi soj emocionalne naravi i da se ne temelji na znanstvenim podacima. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum