PARIZ

Uočeno više od 100.000 uginulih riba kod francuske obale

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kočarica FV Margiris, u vlasništvu Nizozemske i drugi po veličini ribarski brod na svijetu, izbacila je više od 100.000 uginulih riba u Atlantski ocean kod Francuske, a nastali plutajući tepih leševa uočili su aktivisti za zaštitu okoliša.

Izlijevanje do kojeg je došlo rano u četvrtak, uzrokovano je puknućem mreže kočarice, priopćila je ribarska industrijska grupa PFA koja predstavlja vlasnika plovila.

U priopćenju su izlijevanje opisali "vrlo rijetkom pojavom". No skupina za zaštitu okoliša to osporava i tvrdi da se radi o ilegalnom ispuštanju više od 100.000 neželjenih riba.

Francuski ogranak neprofitne organizacije Sea Shepherd prvi je objavio fotografije ispuštanja na kojima se vidi površina oceana prekrivena gustim slojem ugotice pučinske, podvrste bakalara, koja se koristi za masovnu proizvodnju ribljih štapića, ribljeg ulja i brašna.

Sea Shepherd France objavio je da ne vjeruje da je incident bio slučajan, već da je to bio pokušaj kočarice da ispusti vrstu ribe koju nije htjela prerađivati, što je praksa poznata kao ispuštanje usputnog ulova, ali zabranjena prema pravilima EU-a o ribolovu.

Lamya Essemlali, voditeljica ogranka te organizacije u Francuskoj, rekla je za Reuters kako vjeruje da su ribe namjerno ispuštene. Sea Shepherd France naveo je da je ispušteno više od 100.000 riba.

Francuska ministrica pomorske politike Annick Girardin opisala je fotografije uginule ribe "šokantnima" i rekla je da je zatražila od nacionalnog tijela za nadzor ribolova da pokrene istragu tog slučaja.

Kočarice poput Margirisa koriste vučne mreže dulje od kilometra i prerađuju ribu u tvornicama na brodu, što je praksa koju ekolozi žestoko kritiziraju.

Margiris je nakon prosvjeda aktivista za okoliš bio primoran napustiti australske vode 2012. godine. 

Podaci o prometu na marinetraffic.com u petak su pokazali da plovilo, koje je u vlasništvu nizozemske tvrtke Parleviliet & Van der Plas i plovi pod zastavom Litve, još uvijek provodi ribolovne aktivnosti uz francusku obalu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum