HODEIDA

UN potvrdio da su pobunjeni Huti predali tri luke u pokrajini Hodeidi

| Autor: Hina
EPA

Ujedinjeni narodi potvrdili su u utorak da su pobunjeni Huti predali obalnoj straži kontrolu nad trima lukama strateški važne pokrajine Hodeida, sukladno mirovnom sporazumu potpisanom krajem 2018., a čija primjena zapinje.

"Preostaje puno posla na eliminiranju znakova vojne nazočnosti, ali suradnja je jako dobra", rekao je predsjednik Odbora za koordinaciju raspoređivanja, danski general Michael Lollegaar, prema priopćenju.

Huti su u subotu najavili početak povlačenja iz luka Hodeide, Salif i Ras Issa u središtu sukoba koji traje od 2018. s provladinom koalicijom koju podržavaju Rijad i Abu Dabi.

Povlačenje pobunjenih Hutija iz triju luka, među kojima je i Hodeida i koje su ključne za uvoz i humanitarnu pomoć, dio je sporazuma o razmještanju zaraćenih strana u regiji. Sporazum je zaključen u prosincu tijekom pregovora pod okriljem UN-a u Švedskoj.

Članovi Misije Ujedinjenih naroda zadužene za podršku sporazumu iz Hodeide potvrdili su djelomično razmještanje pobunjenih Hutija, kao što je dogovoreno u sklopu prve faze razmještanja, precizira se u priopćenju.

 U utorak je general Michael Lolllesgard pozvao obje strane da zaključe pregovore i omoguće puno pokretanje faza 1 i 2 sporazuma iz Hodeide.

U jordanskom glavnom gradu Amanu, izaslanstva jemenske vlade i pobunjenih Hutija su u utorak počeli pregovore o primjeni gospodarskih odredbi u lukama Hodeide.

Prema sporazumu postignutom u prosincu, prihodi iz luka bi trebali biti položeni u ogranak Središnje banke u Hodeidi.

U četverogodišnjem građanskom ratu u Jemenu, u kojem se bore koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije koja podupire provladine snage protiv pobunjeničkih Hutija uz potporu Irana, poginuli su deseci tisuća ljudi, među kojima brojni civili.

Oko 3,3 milijuna ljudi još je raseljeno, a 24,1 milijun, odnosno više od dvije trećine stanovnika, treba humanitarnu pomoć.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater