NEW YORK

UN-ova Opća skupština donijela rezoluciju protiv negiranja holokausta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je konsenzusom, na prijedlog Izraela, prihvatila neobvezujuću rezoluciju u kojoj se sve zemlje pozivaju na borbu protiv negacije holokausta i protiv antisemitizma, napose na društvenim mrežama.

Tekst, politički važan, premda zakonski ne obvezuje, izrađen je uz pomoć Njemačke i poduprlo ga je 114 od 193 zemlje u UN-u.

Iran je službeno uložio prigovor rekavši da se "distancira" od teksta.

Rezolucija "bezuvjetno odbija i osuđuje svako potpuno i djelomično negiranje holokausta kao povijesnog događaja" u kojemu su nacisti i njihovi pomagači počinili genocid nad šest milijuna europskih Židova između 1939. i 1945.

U tekstu se "svesrdno pozivaju sve zemlje članice da bezuvjetno odbace svako negiranje ili iskrivljavanje holokausta kao povijesnog događaja" i "čestita" se zemljama koje čuvaju uspomenu na "mjesta gdje su bili logori smrti, koncentracijski i logori za prisilni rad, na mjesta pogubljenja i nacističke zatvore u vrijeme holokausta".

U rezoluciji se ujedno pozivaju sve članice UN-a da "izrade odgojne programe koji će u pamćenje budućih naraštaja utisnuti pouku holokausta kako bi se spriječili genocidni čini" i traži od njih i od kompanija koje upravljaju društvenim mrežama da "donesu djelatne mjere za suzbijanje antisemitizma, negacionizma i iskrivljavanja istine o holokaustu".

Izraelski veleposlanik u UN-u Gilad Erdan izrazio je u priopćenju objavljenom prije prihvaćanja teksta zadovoljstvo "povijesnom rezolucijom" o kojoj se pregovaralo zadnjih mjeseci a "druga je koju je prihvatila Opća skupština na prijedlog Izraela".

U prvoj rezoluciji, donesenoj 2005., 27. siječnja se proglašava Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta.

U rezoluciji prihvaćenoj u četvrtak "prvi put se daje jasna definicija negiranja holokausta", "poziva zemlje na donošenje mjera za suzbijanje antisemitizma" i traži se od velikih internetskih kompanija (Facebook, Twitter, Instagram i druge) da suzbijaju govor mržnje na društvenim mrežama, dodaje se u izraelskom priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum