STOCKHOLM

UN-ova konferencija o okolišu započela u Švedskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


UN-ova konferencija o okolišu započela je u četvrtak u glavnom gradu Švedske, 50 godina nakon što je švedska prijestolnica također bila domaćin međunarodnog sastanka koji se bavi gorućim klimatskim pitanjima.

UN-ova konferencija pod nazivom Stockholm+50 trajat će dva dana.

Na konferenciji će nazočiti UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres te brojni državni čelnici, ministri i okolišni i klimatski aktivisti.

Na otvaranju konferencije švedski je kralj Carl XVI. Gustaf pozdravio izaslanstva iz cijelog svijeta te se osvrnuo na prvu ekološku konferenciju u Stockholmu 1972. koju je nazvao “povijesnom”.

“Od tada smo prešli dug put. No, želim jasno poručiti: nemamo dodatnih 50 godina za zaokret”, rekao je švedski kralj, kako prenosi dpa, referiravši se na aktualnu klimatsku krizu.

“Ako želimo smanjiti globalno zagrijavanje, idućih nekoliko godina bit će ključno”, dodao je, najavivši time glavno pitanje konferencije – kako ubrzati borbu protiv globalnog zagrijavanja, izumiranja životinjskih i biljnih vrsta i zagađenja.

Pod sloganom “Zdrav planet za prosperitet svih – naša odgovornost i naša prilika", misija konferencije je potaknuti provedbu postojećih klimatskih sporazuma kao što su UN-ovi ciljevi održivog razvoja i Pariški sporazum.

No, ne očekuje se donošenje novih konkretnih sporazuma i odluka.

“Svijet je već postavio vrlo ambiciozne ciljeve stoga ovaj sastanak neće postaviti nove”, rekla je švedska premijerka Magdalena Andersson.

Umjesto toga, na konferenciji će se raspravljati o načinima što bržeg i učinkovitijeg postizanja postojećih ciljeva, istaknula je Andersson.

Na prvoj UN-ovoj okolišnoj konferenciji u Stockholmu 1972. godine utemeljen je UN-ov Program za okoliš (UN Environment Programme, UNEP) na temelju kojega su vlade diljem svijeta osnovale ministarstva zaštite okoliša. Također su potpisani i brojni globalni ugovori o zaštiti okoliša.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter