KAMPALA

Uganda: šesti mandat predsjedniku Museveniju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Ugande Yoweri Museveni, koji je na vlasti od 1986., izabran je na šesti mandat s 58,64 posto glasova, objavilo je u subotu izborno povjerenstvo, dok ga njegov glavni protivnik Bobi Wine optužuje za prevaru.

Povjerenstvo, nakon izbora održanih u četvrtak, objavilo je na tiskovnoj konferenciji da je Museveni dobio 58,6 posto glasova a Wine 34,8 posto.

Museveni je 34 godine na čelu te istočnoafričke zemlje.

Izlaznost je bila 57,22 posto a izbori su se odvijali uz snažan sigurnosti nadzor. Vojska i policija patroliraju Kampalom i u subotu.

Vlasti su u srijedu naredile gašenje interneta do daljnjeg, dan nakon što su zabranile sve društvene mreže i aplikacije za slanje poruka. 

Izbornu kampanju obilježilo je smrtonosno nasilje sigurnosnih snaga nad oporbenim kandidatima i njihovim pristašama. 

Ranije je Wine optužio Musevenija za fabriciranje rezultata i nazvao izbore "najvećom izbornom prevarom u povijesti Ugande".

U telefonskom intervjuu za Reuters prije objave konačnih rezultata pozvao je stanovnike da odbace rezultate.

Wine je pjevač koji je odlučio ući u politiku i probudio je mlade iz Ugande svojim pozivima za političkom promjenom.

Sjedinjene Države i Europska unija nisu rasporedile timove promatrača na ovim izborima. Afrička unija i Istočnoafrička zajednica poslale su svoje timove. 

Predsjednik izbornog povjerenstva Simon Byabakama ranije je rekao da je prema ugandskom zakonu teret dokazivanja prevare prepušten Wineu čije je pravo ime Robert Kyagulanyi. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater