DEŽELA PRIJETI

Slovenci bi Hrvatsku uskoro mogli staviti na "crvenu" listu iako je broj oboljelih na broj stanovnika - podjednak u obje zemlje. ALI, ONI IMAJU JEDAN DRUGI RAZLOG

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Slovenski radio u srijedu slovenske državljane koji ljetuju u Hrvatskoj upućuje da prate situaciju u vezi sa zarazama u Hrvatskoj "svakodnevno" te da se pridržavaju epidemioloških uputa.

Neki slovenski mediji navode da bi se Hrvatska mogla naći na popisu epidemiološki nesigurnih država s "crvene" liste ako se trend povećanja dnevnih zaraza nastavi.

Hrvatska je trenutno na "žutoj" listi, a za uvrštenje na "crvenu" listu određena je granica od 40 oboljelih na 100.000 stanovnika u razdoblju 14 dana. Prema navodima slovenskih medija, kao dodatan faktor za uvrštenje među epidemiološki rizične epidemiolozi u Sloveniji odnedavno uključuju i broj ukupno testiranih.

Kako prenosi list "Slovenske novice", Hrvatska, koja ima dva puta više stanovnika od Slovenije, do sada je obavila samo nešto malo više testova od Slovenije, pa se razmišljalo i o tome da se Hrvatsku uvrsti na "crvenu" listu.

Kako navodi ljubljanski list s najvećom tiražom u Sloveniji, takav je bio i prijedlog vodeće infektologinje u vladinom timu Bojane Beović, no vlada ga za sada nije prihvatila.

Glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin ovih je dana ponovo upozoravao na opasnost širenja zaraze u Hrvatskoj preko noćnih klubova i drugih masovnih okupljanja, a kao faktor rizika naveo i to što su održani parlamentarni izbori te da bi se zbog toga broj dnevnih zaraza mogao povećati.

Ako Hrvatska dođe na "crvenu" listu to će značiti da svatko tko dolazi iz Hrvatske u Sloveniju mora 14 dana u karantenu. Ne treba napominjati što bi to značilo po Slovence koji u Hrvatsku dolaze turistički.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 1.607 testova potvrđena 24 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedan više nego prethodnog dana, potvrdila je u srijedu slovenska vlada. To znači da je na broj stanovnika broj novooboljelih u Hrvatskoj i Sloveniji - podjednak.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom