MOSKVA

U Rusiji rekordan porast zaraženih

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Potvrđeni broj zaraženih u Rusiji skočio je na za tu zemlju rekordnih više od 2500 slučajeva u ponedjeljak, što je 16-postotni porast od prijašnjeg dana te je u zemlji sada više od 18.300 zaraženih koronavirusom.

Gotovo dvije trećine tih slučajeva, oko 11.500 zaraženih, živi u Moskvi, glavnom i najvećem ruskom gradu, koji je ovaj tjedan postrožio mjere karantene obveznim propusnicama za putovanje oko grada.

Dodatnih više od 140.000 ljudi širom zemlje pod liječničkom je provjerom, prema podacima u ponedjeljak ujutro, pod sumnjom da su mogli biti zaraženi novim koronavirusom, objavila je savezna služba za nadzor.

Potvrđene brojke zaraženih u Rusiji oštro su porasle zadnja dva tjedna, što je porast više od 560 posto od 1. travnja, a savezni stručnjaci očekuju daljnji porast do kraja mjeseca.

Rusija je prijavila gotovo 150 smrti zbog koronavirusa, što je razmjerno niska brojka u jeku pandemije za tu zemlju, kad su vlasti nametnule ograničenja da zaustave širenje virusa.

Većina regija širom Rusije slijedila je moskovsko vodstvo u nametanju mjera karantene, pri čemu se stanovnicima savjetovalo da domove napuštaju samo kad je to stvarno nužno.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli tjedan je rekao da  "drugog izbora nema" osim samoizolacije kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Predsjednik je radio u izolaciji, kako je njegov glasnogovornik objavio ranije ovog mjeseca, nakon što je liječnik s kojim se nedavno rukovao pozitivno testiran na virus.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter