BUSAN

U Južnu Koreju uplovio američki nosač zrakoplova, prvi put od 2018.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki nosač zrakoplova pristao je u petak u Južnoj Koreji prvi puta u četiri godine i pridružio se ostalom ratnom brodovlju u demostraciji sile kojom se šalje poruka Sjevernoj Koreji.

Američki ratni brod Ronald Reagan i ostali brodovi iz udarne skupine pristali su u pomorsku bazu u Busanu, lučkom gradu na jugu zemlje.

Njihov dolazak predstavlja najveće raspoređivanje ratnih brodova u tom području. Radi se o snaženju "strateških kapaciteta" u tom području kao sredstvu odvraćanja koje je usmjereno na komunističku Sjevernu Koreju, tj. očuvanju regionalne sigurnosti.

Zapovjednik udarne skupine admiral Michael Donnely rekao je da se radi o jačanju odnosa s južnokorejskim saveznicima i interoperabilnosti između dviju ratnih mornarica, dodavši da "slanje poruka ostavlja diplomatima".

"Za nas je ovo prilika da vježbamo taktike i operacije", rekao je Donnelly.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol, na dužnosti od svibnja 2022., zagovara zajedničke vojne manevre sa SAD-om i druge demonstracije vojne moći kao upozorenje Sjevernoj Koreji koja je ove godine izvela rekordni broj testiranja raketa.

Pjongjang odbija obustaviti razvoj svog nuklearnog programa i projektila.

Analitičari tvrde da bi Pjongjang mogao ponovo početi s testiranjem nuklearnog oružja, prvi puta od 2017.

Ovo je prvi uplovljavanje američkog nosača zrakoplova u Južnu Koreju od 2018. Od tada je bio smanjen broj zajedničkih vojnih vježbi, a pojačane su bile diplomatske aktivnosti vezane uz Sjevernu Koreju, no pregovori s Pjongjangom su i dalje na mrtvoj točki.

Sada se postavlja pitanje koja bi bila uloga 28.500 američkih vojnika rasopređenih u Južnoj Koreji ukoliko izbije sukog oko Tajvana.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum