BEČ

U Beču 73. bal gradišćanskih Hrvata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Tradicionalni 73. bal gradišćanskih Hrvata u organizaciji Hrvatskog centra u Beču otvoren je u subotu navečer u hotelu Schoenbrunn, a ove godine održava se u znaku predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije i 25. obljetnice pristupa Austrije EU-u.

Ta najvažnija godišnja kulturna priredba gradišćanskih Hrvata u Beču okupila je gotovo 1300 gostiju iz Beča i Gradišća, njihove goste iz Hrvatske, iz susjednih država, Austrije, među kojima je bio i austrijski ministar financija Gernot Bluemel.

"Hrvatski bal je lijepa tradicija s prekrasnim ozračjem i jako mi je drago da sam ponovno njegov gost", izjavio je Hini savezni ministar Bluemel.

Rekao je da su austrijsko-hrvatski odnosi izvrsni.

"Austrija i Hrvatska su tradicionalno prijateljske države, imamo zajedničke interese i jako dobru suradnju. Hrvatska je važna članica EU-a i aktualna predsjedateljica Vijećem Europske unije što jako dobro radi i na tome joj čestitam", kazao je ministar.

Zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Dario Magdić rekao je da je bal prigoda za "dogovore o budućoj suradnji, te iskazuje zahvalnost i poštovanje tradiciji, kulturi i običajima koje su gradišćanski Hrvati očuvali skoro pet stoljeća u Austriji".

Na balu je bio i novi hrvatski veleposlanik u Austriji Danijel Glunčić koji je istaknuo da je taj događaj "posebna svečanost i lijepa tradicija a gradišćanski Hrvati su most između Austrije i Hrvatske, posebice na području kulture".

U glazbenom programu nastupaju glazbenici i muzički sastavi iz pet država: Hrvatske, Austrije, Italije, Mađarske i Slovačke.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini