IRAK

U Bagdadu uveden policijski sat

| Autor: Hina
(EPA)

(EPA)


Iračke su vlasti proglasile policijski sat u Bagdadu u ponedjeljak, nakon što su dvije osobe u ponedjeljak ubijene, a 112  ozlijeđeno u četvrtom uzastopnom danu antivladinih prosvjeda, 

Vojni zapovjednik je proglasio policijski sat od ponoći do šest ujutro te će biti na snazi "do druge obavijesti", navela je iračka televizija, no prosvjednici su nepokolebano ostali na glavnom gradskom trgu Tahrir.

Zbog policijskog sata policija može "očistiti" trg, rekli su prosvjednici ali i poručili da ne namjeravaju napustiti trg.

"Ne, mi ostajemo. Sada su proglasili policijski sat i objavili oštre kazne za svakoga tko neće raditi, to je način na koji će se boriti protiv nas. Ostat ćemo ovdje do zadnjega dana, čak i ako tamo bude tisuću mučenika", rekao je jedan prosvjednik.

Nemiri koje pokreće teška ekonomska situacija i sistemska korupcija izbili su nakon gotovo dvije godine relativne stabilnosti u Iraku, koji je od 2003. do 2017. doživio stranu okupaciju, građanski rat i borbe s Islamskom državom.

Od početka prosvjeda koji sa stankama traje od 1. listopada u sukobima sa sigurnosnim snagama ukupno su ubijene 233 osobe.

Utjecajni šijitski klerik Muktada Sadr, čija je stranka pojedinačno najjača u parlamentu, podržao je prosvjede, koji su nastavljeni 25. listopada, te je pozvao vladu da odstupi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater