NAJNOVIJEČIST K'O SUZA

Trump kaže da Cohenova kaznena djela s njime "nemaju nikakve veze"

EPA

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da svom bivšem osobnom odvjetniku nikada nije rekao da prekrši zakon te je odbacio bilo kakvu povezanost s Cohenovim kaznenim djelima zbog kojih je osuđen na višegodišnji zatvor.

Cohen je u četvrtak dobio tri godine zatvora zbog svoje uloge u nezakonitim isplatama novca ženama kako bi pomogao Trumpu u predizbornoj kampanji 2016. te laganja u Kongresu o prijedlogu izgradnje Trumpovog tornja u Rusiji.

U seriji tvitova rano ujutro u četvrtak, Trump je napisao da je "Cohen priznao krivicu samo zato da bi osramotio predsjednika i dobio puno manju kaznu, što se i dogodilo".

"Nikada nisam Michaelu Cohenu naredio da prekrši zakon", tvrdi Trump. "Bio je odvjetnik i on je morao poznavati zakon. Ako se dogodi greška, odvjetnik ima veliku odgovornost. Zato je plaćen", dodao je.

"Cohen je proglašen krivim za brojne optužbe koje sa mnom nemaju nikakve veze", istaknuo je preddjednik.

Cohen je na sudu na Manhattanu proglašen krivim nakon što je ranije priznao da je organizirao isplate, za koje tužitelji u New Yorku tvrde da ih je naredio Trump kako se u kampanji ne bi spominjale njegove ljubavne afere.

Savezni tužitelji New Yorka optužili su Cohena da je pred izbore u studenome 2016. platio porno glumici Stormy Daniels 130.000 dolara i da je dogovorio isplatu 150.000 dolara bivšem Playboyjevom modelu Karen McDougal kako bi šutjele o svojim navodnim prošlim vezama s Trumpom, koji je oženjen. Trump niječe da je s njima imao afere.

Tužitelji tvrde da je time prekršio zakon o financiranju kampanja. 

Cohen je tužiteljima rekao da je to učinio po Trumpovom nalogu, čime je i njega upleo u moguće kršenje tih propisa.

Savezni zakon nalaže da svaka donacija kampanji koja ima neku vrijednost mora biti objavljena i da donacija privatne osobe ne smije premašiti 2700 dolara.

U svom priznanju krivnje glede istrage o dosluhu Trumpa s Rusijom, Cohen je priznao da je lagao Kongresu o svom radu na planovima za izgradnju Trumpova tornja u Moskvi dajući lažni iskaz o tome kada su razgovori s Rusijom o tome završeni. Projekt nikada nije izgrađen.

Cohen je rekao u pisanom svjedočenju za dva kongresna odbora da su razgovori završili u siječnju 2016. prije prvih izbora za republikanskog predsjedničkog kandidata, mada su zapravo nastavljeni do lipnja 2016. nakon što je Trump dobio republikansku kandidaturu.

 

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam