MONTREAL

Trudeau se zauzeo za suradnju s oponentima nakon što nije uspio dobiti većinu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je kako će trebati surađivati s drugim strankama nakon što mu je malo trebalo da ostvari većinu na parlamentarnim izborima, poslije kojih je ponovno ovisan o široj potpori u parlamentu.

Trudeau (49), izabran je u ponedjeljak na treći mandat nakon što je parlamentarne izbore sazvao dvije godine ranije nadajući se jačoj potpori zbog dobrog upravljanja krizom vezanom uz pandemiju koronavirusa. Od 2019. vladao je manjinski, bivajući prisiljen na sporazumijevanje s drugim strankama kako bi dobio parlamentarnu potporu za vladino djelovanje. 

Preliminarni rezultati pokazuju da Liberali vode sa 155 osvojenih zastupničkih mjesta, što je manje od potrebnih 170, koliko je potrebno da bi Trudeau imao kontrolu nad 338-članim parlamentom. Konzervativci osvajaju 122, a Novi demokrati 26 mjesta.

Trudeau je nakon izbora kazao kako je dobio jasan mandat da nastavi putem oporavka, kroz pandemiju koronavirusa, iako je priznao da Kanađani nisu u ovom trenutku željeli misliti o izborima ili politici. 

"Želite samo znati da će vaši članovi parlamenta svih boja imati vašu potporu tijekom ove krize i dalje", kazao je Trudeau. "Dali ste ovom parlamentu i ovoj vladi jasne upute", dodao je.   

"Poruka koju jasno i glasno šalju Kanađani je da odobravaju pravac kojim vlada vodi zemlju no da nisu baš sigurni da bi nekome dali 'carte blanche'", kazao je za Canadian Broadcasting Corp. bivši Trudeauov savjetnik Gerry Butts. 

Oko 800.000 glasova poslanih poštom biti će prebrojano u utorak, što bi moglo imati utjecaja na konačan rezultat u pogledu nekih zastupničkih mjesta.

Rezultat je i udarac desno orijentiranim Konzervativcima, čiji je čelnik Erin O'Toole pokušao zauzeti više centristički pristup u nastojanju da pridobije progresivne glasače.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum