PROTUVLADINI PROSVJEDI

Tri mjeseca od početka prosvjeda u Hong Kongu

| Autor: Hina
(EPA)

Hong Kong će ovaj vikend imati još jedan krug masovnih prosvjeda, čime protuvladini skupovi u toj autonomnoj regiji traju već tri mjeseca. 

Prosvjednici će se okupiti u petak navečer kako bi stvorili ljudski lanac, sličan onom na Baltiku 1989., kad su stanovnici Estonije, Latvije i Litve prosvjedovali protiv tadašnje sovjetske vlasti. 

Postoje i planovi prekida zaustavljanja prometa u međunarodnoj zračnoj luci u subotu ujutro. Aerodrom je prošli tjedan bio poprište masovnih prosvjeda, no sudska odredba je zasad spriječila prosvjednike da to ponove. 

Prosvjednici bi potom, kasnije u subotu, trebali marširati kroz istočnu četvrt Kwung Tong, a dva marša su planirana za nedjelju. 

Štrajk su najavili i sveučilišni studenti koji planiraju bojkotirati predavanja prva dva tjedna školske godine u rujnu, s mogućnošću produženja, objavila je javna televizija RTHK,

Prosvjedi u Hong Kongu krenuli su 9. lipnja zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini. Od zakona se u međuvremenu odustalo, no zahtjevi su se proširili na zadržavanje demokratskih stečevina i sloboda poput slobode govora i neovisnosti pravosuđa. 

Čelnica Hong Konga Carrie Lam je ranije ovaj tjedan kazala da je otvorena za stvaranje "platformu za dijalog" s prosvjednicima iako nije dala previše detalja o tome kako to planira provesti. 

Obećala je i da će započeti istragu o policijskom nasilju nad prosvjednicima tijekom ljeta. 

Protuvladini prosvjedi jedan su od najvećih izazova za kineskog predsjednika Xija Jinpinga od njegovog stupanja na vlast 2012. godine. Komunistička partija se priprema za obilježavanje 70. godišnjice osnutka Narodne Republike 1. listopada, pa se kriza u Hong Kongu događa u osjetljivom razdoblju. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini