TEL AVIV

Treći izraelski izbori održat će se 2. ožujka ako ne bude dogovora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dvije najveće stranke u Izraelu dogovorile su se da će se treći izbori održati 2. ožujka ako se do isteka roka u srijedu ne postigne dogovor o vladajućoj koaliciji.

Glasovanje o datumu bit će u srijedu a ne ranije kako bi se čelnici stranaka pribrali i izbjegli "nepotrebne i skupe izbore u zadnjem trenutku", rekao je predsjednik parlamenta Yuli Edelstein.

Benny Gantz iz centrističkog saveza Plavih i bijelih i vršitelj dužnosti premijera Benjamin Netanyahu iz desničarskog Likuda međusobno se optužuju za neuspjelo sastavljanje vlade.

Ako do srijede u 23.59 sati ne bude postignut dogovor, to će biti prvi put od 1984. da će se izbori održati u ponedjeljak.

Po izraelskom zakonu, novi izbori moraju se održati prvog utorka nakon 90 dana od raspuštanja parlamenta, ali većina može i drukčije odlučiti. Svi utorci u ožujku su problematični zbog raznih događanja.

Izrael je suočen s političkim zastojem koji ne mogu riješiti ni Netanyahu niti Gantz. Oni već dvaput ove godine nisu uspjeli dogovoriti vladu jedinstva, prvi put nakon izbora u travnju, a drugi nakon rujanskih izbora. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum