MADRID

Torri zabranjeno obavljanje dužnosti premijera Katalonije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Španjolski Vrhovni sud zabranio je u ponedjeljak predsjedniku katalonske vlade Quimu Torri obnašanje javnih funkcija tijekom idućih godinu i pol dana zbog kršenja predizborne neutralnosti.

Torra je tijekom predizborne kampanje 2019. odbio s vladine zgrade ukloniti transparent podrške zatvorenim zagovornicima nezavisnosti.

Katalonija, autonomna pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, trebala bi idućih dana imenovati privremenog premijera.

„Vrhovni sud potvrđuje raniju presudu od 1 godine i šest mjeseci zabrane obnašanja funkcije te kaznu od 30.000 eura zbog neposluha. Opetovano i jasno je odbijao poslušati naredbu Središnjeg izbornog tijela koje mu je bilo naložilo uklanjanje određenih simbola s javnih zgrada pod upravljanjem katalonske vlade“, priopćio je sud.

Na taj način je Vrhovni sud potvrdio raniju presudu Višeg suda pravde u Kataloniji, koji je u prosincu zabranio 57-godišnjem Torri obnašanje dužnosti predsjednika vlade. Presuda tada nije stupila na snagu jer se Torra žalio Vrhovnom sudu.

Torra je u travnju 2019., tijekom predizborne kampanje za lokalne te za izbore za Europski parlament, odbio s balkona vladine zgrade maknuti transparent podrške zatvorenim katalonskim dužnosnicima. Oni su kasnije te iste godine bili osuđeni na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organiziranja referenduma o neovisnosti Katalonije, kojeg je 2017. bio zabranio španjolski Ustavni sud.

Središnja izborna skupština tražila je da makne taj transparent pozivajući se na predizborni zakon prema kojem vlada ne smije koristiti javne zgrade za promidžbu tijekom kampanje. Torra, pak, tvrdi da je imao pravo na slobodno izražavanje, a još uoči izricanja presude optužio je Vrhovni sud za pristranost.

Vrhovni sud je u ponedjeljak naložio potpredsjedniku katalonske vlade Pere Aragonesu da otpočne s procesom internog imenovanja novog predsjednika vlade.

Torrin mandat istječe u prosincu 2021. , a katalonske novine La Vanguardia vjeruju da će biti održani prijevremeni izbori u siječnju ili veljači.

Katalonija je jedan je od najbogatijih dijelova Španjolske zbog razvijene industrije i turizma. Stranke koje zagovaraju neovisnost, a koje su ondje na vlasti, najavile su žalbu europskim sudovima. Navečer se očekuju i prosvjedi. Stranke koje podržavaju cjelovitost Španjolske pozdravile su presudu.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater