ISTANBUL

Tisuće prosvjedovale protiv izlaska Turske iz Istanbulske konvencije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tisuće ljudi u četvrtak je u Turskoj prosvjedovalo protiv izlaska njihove države iz Istanbulske konvencije, međunarodnog sporazuma za prevenciju obiteljskog nasilja. 

Prosvjednici u središtu Istanbula nosili su natpise poput: „Ne odustajemo od Istanbulske konvencije. Za nas to nije gotovo“. 

Prosvjedi su održani i obalnom gradu Izmiru, prijestolnici Ankari i drugim gradovima, uvijek uz masovnu prisutnost policije. 

„Turska je vratila sat 10 godina unazad za ženska prava“, rekla je glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamard, prozvavši tursku odluku "bezobzirnom i opasnom porukom" jer bi zlostavljači mogli izbjeći kaznu. 

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price u četvrtak je rekao kako je povlačenje Turske iz konvencije „duboko razočaravajuće“. 

Predsjednik Tayyip Erdogan najavio je povlačenje Turske iz konvencije u ožujku, a ta je odluka na snagu stupila u četvrtak. 

Tursko vodstvo je napuštanje tog dokumenta objasnilo tvrdnjom da su ga oteli oni koji žele „normalizirati homoseksualnost“. 

Erdogan je u obraćanju u četvrtak rekao kako neki u Turskoj žele pogrešno predstaviti tu odluku kao „korak unazad za državu“. 

„Naša borba protiv nasilja nad ženama nije počela s Istanbulskom konvencijom, niti će se završiti našim povlačenjem“. 

Turski čelnik smatra kako država već ima učinkovite zakone protiv nasilja, pa je najavio i „akcijski plan“ o širenju svijesti društva o obiteljskom nasilju. 

Istanbulsku konvenciju 2011. je stvorilo Vijeće Europe, a njome se želi stvoriti pravni okvir na razini kontinenta za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama. 

U Turskoj je taj problem i dalje raširen. Najmanje 300 žena ubijeno je prošle godine u Turskoj, tvrdi njemačka organizacija Wir Werden Frauenmorde Stoppen (Zaustavit ćemo ubojstva žena). 

Istanbulsku konvenciju dosad je prihvatilo 35 država, a još 11 ih nije ratificiralo, stoji na stranicama Vijeća Europe. U Hrvatskoj je ona stupila na snagu 1. listopada 2018. godine. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater