BANGKOK

Tijekom posjeta Tajlandu Papa osudio iskorištavanje žena i djece

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Papa Franjo u utorak je osudio iskorištavanje žena i djece u Tajlandu, koji je poznat po seksualnom turizmu, a nasilje, zlostavljanje i ropstvo koje trpe nazvao je zlom što mora biti iskorijenjeno.

Franjo je počeo svoj prvi puni dan u Tajlandu obraćanjem političarima i diplomatima okupljenim u Kući vlade, palači koja služi kao premijerov ured.

"Mislim, također, na sve one žene i djecu našeg doba, posebice na sve one ranjene i izložene svakom obliku iskorištavanja, ropstva, nasilja i zlostavljanja", rekao je Papa u Kući vlade.

Tajland godišnje privuče oko 35 milijuna turista i vlada nastoji da zemlja izgubi reputaciju meke za seksualni turizam.

No vladine mjere nisu oslobodile Bangkok i druga turistička odredišta barova s go go plesačicama i salona za masažu koji često nude seks.

U Tajlandu je oko 123.530 osoba koje pružaju seksualne usluge, prema izvješću UNAIDS-a iz 2014.

Papa Frano je izrazio poštovanje prema naporima tajlandske vlade da "iskorijeni tu pošast, i prema svim pojedincima i organizacijama koje rade na tome da iskorijene to zlo i da osiguraju načine da se sačuva dignitet (žrtava)".

Jedna od glavnih tema njegova govora bio je globalni problem izbjeglica koji je nazvao "važnim etičkim pitanjem našeg doba". Papa je rekao da pravi problem nisu migracije ljudi nego situacije zbog kojih su prisiljeni bježati iz svojih domova.

U Tajlandu su neki od najstarijih azijskih izbjegličkih logora. Oko 100.000 izbjeglica iz Mjanmara živi u devet logora duž granice već desetljećima, mnogi od ranih 1980-ih.

"Tajland je bio zemlja na glasu po primanju primanja izbjeglica", rekao je i nastavio: "Zajednice u svakoj zemlji molim da odgovorno nastave rješavati probleme zbog kojih su ljudi prisiljeni napuštati svoje domove", istaknuo je.

U novija vremena Tajland je postao mjesto za krijumčare ljudima, za desetke tisuća muslimanskih Rohindža koji su pobjegli od represije u Mjanmaru.

Očekuje se da će broj žrtava krijumčara ljudima spašenih u Tajlandu biti rekordno visok ove godine.

U gesti međureligijskog dijaloga, Franjo je otišao  u pozlaćeni hram Wat Ratchabophit Sathit Maha Simaram, da oda počast 91-godišnjemu vrhovnom budističkom poglavaru, patrijarhu Somdetu Phra Maha Muniwongu.

Tajlandska katolička zajednica okuplja nešto više od 380.000 ljudi, u zemlji s više od 65 milijuna stanovnika, no nevelika zajednica ima općenito dobre odnose s većinskim budistima. 

Franjo, kojeg ultrakonzervativni katolici često kritiziraju da se previše prilagođava drugim religijama, pohvalio je utjecaj budizma na Tajlanđane.

"Većina Tajlanđana duboko je prožeta duhom budizma, koji "napaja njihov put poštovanja života i predaka i vodi ih u razboritom načinu života temeljenom na kontemplaciji, neprianjanju, teškom radu i disciplini", rekao je Franjo budističkom patrijarhu.

Kasnije tijekom dana Franjo će održati misu za katoličku zajednicu na bangkoškome nacionalnom stadionu.

U petak napušta Tajland i odlazi u Japan.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater