NAJNOVIJEPREKINUTA LJETNA STANKA

Talijanski Senat pozvan da u utorak odlučuje o kalendaru krize

| Autor: Hina
(EPA)

Pokušaj da izazove prijevremene izbore čelnika desne Lige Mattea Salvinija naletio je u ponedjeljak na prepreku jer čelnici parlamentarnih skupina talijanskog senata nisu dogovorili kada će Senat raspravljati o njegovu zahtjevu za iskazivanjem nepovjerenja vladi prepustivši odluku na izglasavanje senatorima u utorak.

Duboko podijeljeni čelnici pozvali su gornji dom Senat da u utorak prekine ljetnu stanku kako bi odlučio kada će glasovati što bi trebalo izazvati pad premijera Giuseppea Contea.

Liga Mattea Salvinija, uz podršku starih saveznika desne koalicije Forza Italia (FI) Silvija Berlusconija i Fratelli d'Italia Giorgia Melonija, krajnja desnica, željeli su da se u srijedu glasa o nepovjerenju vladi Giuseppea Contea.

Ali njegov bivši saveznik u vladi populistički Pokret 5 zvijezda (M5S) uz podršku Demokratske stranke (PD) lijevog centra, se tome protivi i, nastojeći dobiti na vremenu, zalaže za izjavu Contea o krizi pred Senatom 20. kolovoza, a ne 14. kolovoza kako je to tražila Liga..

Pošto vođe skupina nisu jednoglasni, senatori su pozvani u utorak u 18 sati izjasniti se o kalendaru.

Salvini, sada ministar unutarnjih poslova u jednogodišnjoj koaliciji s protusistemskim Pokretom 5 zvijezda, želi srušiti izvršnu vlast najkasnije 20. kolovoza kako bi se održali prijevremeni izbori krajem listopada ne bi li kapitalizirao rezultate anketa koje mu daju između 36 do 38 posto glasova.

M5S koja upozorava na izdaju, traži da parlament prethodno odobri drastično smanjenje broja zastupnika, 345 manje od sadašnjih 950 u oba parlamentarna doma.

Druge političke snage su predložile prijelaznu vladu prije izbora, kako bi se usvojio pad broja zastupnika i posebice proračun 2020. koji je potrebno predati Europskoj komisiji do kraja rujna.

Čelnik M5S Luigi Di Maio odbacio je glasine kako bi se mogao povezati s bivšim PD-ovim premijerom Matteom Renzijem kako bi formirao alternativnu koaliciju.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam